POMIRENJE: Dve Koreje postigle sporazum oko industrijske zone Kesong!

Dogovor je usledio posle višemesečnih trvenja i severnokorejskih pretnji ratom izazvanih pooštravanjem sankcija UN Pjongjangu zbog toga što je u februaru izvršio treću nuklearnu probu

Severna i Južna Koreja danas su postigle dogovor o ponovnom otvaranju zajedničke industrijske zone Kesong, poslednjeg preostalog simbola pomirenja dva suseda otkako su njihovi odnosi pogoršani pre pet godina.

Dogovor je usledio posle višemesečnih trvenja i severnokorejskih pretnji ratom izazvanih pooštravanjem UN sankcija Pjongjangu zbog toga što je u februaru izvršio treću nuklearnu probu.

Posle 15 sati iscrpljujućih razgovora, dve strane su izdale zajedničko saopštenje u kome su navele da su se dogovorile da južnokorejskim firmama bude dozvoljeno da ponovo pokrenu proizvodnju u svojim fabrikama u industrijskoj zoni čim se steknu uslovi za to.

- Južna i Severna Koreja će dozvoliti kompanijama u Kesongu da nastave proizvodnju kada budu spremne - stoji u saopštenju.

Zatvaranje je takođe značilo gubitak prihoda u čvrstoj valuti za Pjongjang i ostajanje bez posla i zarada 53.000 radnika na Severu.

(Telegraf.rs / Tanjug)