Prodavali nam svinjsko meso zaraženo kugom!

U Subotici nedozvoljeno eksperimentisali nad domaćim svinjama, u seoskom gazdinstvu, dajući im da jedu mamce za divlje svinje koji sadrže virus svinjske kuge

Veterinarska stanica „Veterinar" iz Subotice i Naučni institut za veterinarstvo Srbije (NIVS) nedozvoljeno su eksperimentisali nad domaćim svinjama u seoskom gazdinstvu dajući im da jedu mamce za divlje svinje koji sadrže virus svinjske kuge, objavio je Kurir.

Da stvar bude još gora, te svinje završile su u prodavnicama i mnogim trpezama. Spornu vakcinu za divlje svinje u Srbiju je uvezao NIVS, a prema nezvaničnim podacima, u pitanju je čak 400.000 doza koje su stigle iz Nemačke.

- Pre svega, sporne vakcine nemaju dozvolu za uvoz Agencije za lekove i medicinska sredstva, što je neophodno. Takođe, nije dat prevod deklaracije s nemačkog jezika na srpski, a na originalnom uputstvu za vakcine na nemačkom i engleskom jeziku piše da ne treba davati vakcinu domaćim svinjama! Uprkos tom upozorenju, vakcine su ušle u Srbiju i korišćene su u ogledu koji je potpuno nezakonito sproveden. Tom prilikom su svinjama davani oralni mamci za divlje svinje, to jest živi virus sa svinjskom kugom! Čim svinja pojede mamac, postoji rizik za ekspanziju svinjske kuge - upozorava dobro upućen izvor Kurira.

(Telegraf.rs / Izvor: "Kurir")