ODUŽILA SE KRIZA: Više posla tek za 6 godina!

- U proteklih osam godina u budžet su, po osnovu poreza na dobit firmi, ušle 22 milijarde čistog profita, a investicija skoro da nije bilo - podsetio je ekonomista Mahmut Bušatlija

Više radnih mesta može se očekivati tek za pet do šest godina, i to samo ako se sprovedu neophodne reforme, ocenjeno na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Rešavanje nezaposlenosti kao gorućeg i najkompleksnijeg problema naše zemlje zahteva niz reformi u javnom sektoru kao i jačanje privatnog, ali kao preduslov zahteva jaku i precizno definisanu strategiju razvoja, oko koje bi postojao politički konsenzus, zaključeno je na okruglom stolu u Privrednoj komori, piše "Danas".

- Koliko država brine o nezaposlenosti može se videti iz podataka da su do 2011. u zemlju ušle oko 33 milijarde evra investicija, a izgubljeno je 700.000 radnih mesta. U proteklih osam godina u budžet su po osnovu poreza na dobit firmi ušle 22 milijarde čistog profita, a investicija skoro da nije bilo - podsetio je Mahmut Bušatlija, član Nacionalnog saveta za privredni oporavak.

- Država previše govori o lošim stvarima, a zanemaruje male i srednje privrednike koji uspešno posluju i koji su veliki potencijal za razvoj privrede i šansa za zapošljavanje. Državnom aparatu fale nove ideje i sveža misao, pa je stoga konsultativni krug u kome se vodi dijalog potrebno proširiti - poručila je ona.

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)