Dve godine od podizanja barikada na Kosovu (FOTO) (VIDEO)

U noći između 24. i 25. jula specijalne jedinice ROSU započele su akciju zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Do Brnjaka su prošli, a na ulazu u Leposavić Srbi su ih zaustavili postavljanjem barikada

Od akcije pripadnika specijalnih jedinica KPS-a ROSU, kojom su pokušali da zauzmu administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a na koju su Srbi reagovali postavljanjem barikada, prošlo je tačno dve godine. Kao uspomena na ovaj događaj, do danas je ostao krst u mestu Rudare, kod Zvečana, čijim je podizanjem na sredini magistralnog puta onemogućen prolaz pograničnoj policiji i kosovskim carinicima.

U noći između 24. i 25. jula specijalne jedinice ROSU započele su akciju zauzimanja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak. Do Brnjaka su prošli, a na ulazu u Leposavić Srbi su ih zaustavili postavljanjem barikada. U sukobima u Ibarskom Kolašinu povređeno je više ljudi, a jedan pripadnik ROSU preminuo od zadobijenih povreda.

Usledile su blokade koje su Srbi postavili na svim važnim putnim pravcima u regionu.

Počeli su pregovori tadašnjeg šefa pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića i aktuelnog komandanta KFOR-a Erharda Bilera o povlačenju ROSU sa severa Kosova i Metohije. Dogovor je postignut i tenzije su se smirile.

Na Brnjaku i Jarinju tada su raspoređeni pripadnici Kfora. Međutim, već 27. jula, dogovor i primirje su narušeni, jer je KFOR helikopterima ka Brnjaku i Jarinju prevozio kosovsku pograničnu policiju i carinike. Usledilo je paljenje punkta na Jarinju, nakon čega je taj prelaz zatvoren za saobraćaj.

Kao odgovor, Srbi su istovremeno onemogućili saobraćaj postavljanjem barikade, a osposobili više alternativnih puteva za prelaz u centralnu Srbiju. Građani su barikade postavili na svim putevima koji vode sa juga ka severu KiM, među kojima je blokiran i glavni most u Kosovskoj Mitrovici, na kome se i danas nalazi barikada.

Predstavnici Vlade Srbije i KFOR-a, posle 11 dana krize koje su obeležile tenzije između građana i KFOR-a, postigli su privremeni sporazum o režimu na administrativnim prelazima na severu KiM.

U više navrata dolazilo je i do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a, najpre krajem septembra, na Jarinju, kada su vojnici pripadnici međunarodnih snaga ranili više Srba, potom u novembru iste godine prilikom uklanjanja barikade u Jagnjenici.

Više građana ranjeno je i prošle godine u akciji KFOR-a na uklanjanju barikada u mestu Rudare.

Inače, KFOR je u protekle dve godine uklonio većinu barikada koje su Srbi postavili na severu Kosova. Ostale su još barikade u severnom delu Kosovske Mitrovice: na glavnom mostu preko Ibra, kao i na putu koji vodi do istočnog mosta. U Zupču, na putu Kosovska Mitrovica-Ribariće, Srbi dežuraju pokraj puta, a tako je i kod Leposavića.

Na sredini puta, u mestu Rudare, kao simbol otpora i jedinstva žitelja severnog Kosova, ostao je krst. Istovremeno, ovde je i mesto odakle Srbi upućuju poruku međnunarodnoj zajednici, vlastima u Prištini i zvaničnom Beogradu da nisu saglasni sa njihovim namerana da sever Kosova i Metohije integrišu u institucije Kosova.

Ni posle dve godine stav onih koji žive u severnom delu Kosova nije se promenio, a njihova borba za ostanak i opstanak se nastavlja.

(S. S.)