MANASTIR SVETI ARHANGELI: Mesto gde se Bog slavi i čovek uzdiže do neba

- Ovo mesto i sva druga mesta na području srpskog Kosova i Metohije svedoče da su se naši preci ugledali na najbolje sinove ljudske, stvarajući ova dela koja i dalje postoje - kaže episkop Bihaćko-petrovački Atanasije Rakita

Na temeljima sabornog hrama posvećenog Svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu "na mestu gde se Bog slavi i čovek uzdiže do neba" Svetu arhijerejsku liturgiju služio je novopostavljeni episkop Bihaćko-petrovački Atanasije Rakita uz sasluženje sveštensta i monaštva Raško-prizrenske eparhije.

- Spasitelji sveta su oni koji propovedaju ljubav, veru i nadu i zajednicu sa Bogom, spasitelji nisu oni koji razaraju, nego oni koji stvaraju. Ovo mesto i sva druga mesta na području srpskog Kosova i Metohije svedoče da su se naši preci ugledali na najbolje sinove ljudske, stvarajući ova dela koja i dalje postoje. Ovi svešteni monasi i monahinje pokazuju da su se oni ugledali na svoje pretke i pozivaju sve nas da se ugledamo na njih i naše pretke - rekao je vladika Atanasije, koji se u svoje ime, ime patrijarha srpskog Irineja, episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i u ime domaćina arhimandrita Mihaila zahvalio svima koji su pomažu obnovu manastira, posebno Kancelariji za KiM.

Za sve prisutne domaćin arhimandrit Mihailo je pripremio trpezu ljubavi, za kojom su se uz pomoć muškog hora iz Velike Hoče zapevale stare kosovske pesme.

Najvažnija, zadužbina Stefana Uroša IV Dušana (vladao 1331-1355), devetog vladara iz dinastije Nemanjića i prvog i jedinog srpskog cara bio je ovaj manastir u kome je u crkvi posvećenoj Arhagelima Gavrilu i Mihailu i sahranjen. Prilikom arheoloških iskopavanja 1927. godine su pronađeni ostaci grobnice sa kostima za koje se pretpostavljalo da su Dušanove. Posle dve godine njegovi posmrtni ostaci su pohranjeni u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, sa namerom da tu ostanu do obnove manastira.

(S. S.)