Konobar u Srbiji dobio bakšiš, pa pobesneo: "Ne ostavljajte toliko novca, nemojte da se brukate!"

A. G.
A. G.  

Komentari

  • Realno

    14. oktobar 2025 | 19:48

    Sramotite se vi sto pisete da je 20 ili 30 dinara sramota,ako ste zasluzili dobicete baksis,a ne...nista,nekim konobarima je i to mnogo i da,placeni ste da radite svoj posao,tako da na svakom baksisu treba da budete zahvalni. Cekam 10 min konobara da dodje do mog stola i pice isto toliko i zasluzili ste baksis??? Ma da,kako da ne!

  • Shandor

    14. oktobar 2025 | 10:44

    Pa neka mi vrati tih 20-30 din. Danas mu prodje 100 gostiju tj racuna, malo li je kad se sabere ta sramora i ponizenje

  • Vera

    14. oktobar 2025 | 10:28

    Zbog čega konobarima baksis? Bakšiš nemaju ni sva ostala zanimanja.

  • tilovanje tevojneee

    13. oktobar 2025 | 19:47

    stvarno ne vidim razlog da im se ostavlja bilo kakav baksis . Ja sam svoj obrok i pice vec platio pa nek ti gazda od toga placa . Ako ostavljamo konobaru onda bi trebali i automehanicaru, zubaru, vodoinstalateru ...koja je rzalika ?? doneo mi casu vode , jel ?pa to ti je posao . Najbolje da sedis u restoranu i samo naplacujes a mi sami da idemo po tanjire ,pice ..

  • Gile

    13. oktobar 2025 | 19:08

    A zašto bi ostavili bakšiš ,da li taj konobar ostavlja bakšiš onoj bakici na pijac koja je sa sela donela jaja da prodaje ili da li je on vozaču autobusa dao bakšiš kada ga preveze od tačke do tačke.

  • Boza

    13. oktobar 2025 | 17:01

    Ne bih ti ja ostavio ni dinara

  • deshan

    13. oktobar 2025 | 16:58

    Zasto dati bsksis konobaru, pa pn je samo doneo narucenu uslugu koju je kuvar spremio. A plus ima i platu, valjda treba da cene to sto ljudi dolaze u njihov lokal i tako imaju poso.

    • 13. oktobar 2025 | 18:13

      Zoran

      @deshan

      Slazem se drugi spremio drugi natocio pice on samo nosi i uzima baksis. Pa znas kada cu da mu dam baksiS NIKAD.

  • Petar

    13. oktobar 2025 | 16:34

    Sto bi ostavljao baksis konobaru,uredno platim svoju porudjbinu,konobar uredno zaradi svoju platu,neka trazi od poslodavca povisicu a ne da ceka baksis od gosta,pustite te zapadnjacke fazone sa baksisom.

  • Kolega

    13. oktobar 2025 | 16:07

    Razvozio sam picu i prijao mi je baksis. Ljudi ti daju koliko je komforno njima. Bilo je i emotivnih, pozamasnih, baksisa od musterije koja je razvozila picu u proslosti. Ja sam to zapamtio tako da se tradicija odrzava i sa moje strane.

  • Milan

    13. oktobar 2025 | 13:07

    Ovakvima ne ostaviti ni pare sam procenim kakav je neko i da li ću i koliko ostaviti... Kako vas nije sramota ko ostalim radnicima ostavlja sta ko meni ostavi,,, imaš svaki dan od baksisa po nekoliko hiljada ako znas sa ljudima imaćeš više i sta hoces vise

  • Slobodan

    13. oktobar 2025 | 12:26

    Бакшиш увек оставим отприлике у вредности 10 процената и сматрам да је то сасвим коректно. Ако попијем кафу само онда тих 30 динара бакшиша није мало то јесте 10 процената, безобразно би било да се да више.

  • Ivana

    13. oktobar 2025 | 12:09

    Srbi s minimalcom i s najbednijim platama su samo za baksis,sve ostalo su resili. Ko daje baksis onome sto vredno mota kablove.nego nema vremena ni za jelo i nosa pelene.

  • Lala

    13. oktobar 2025 | 12:05

    A oni što nam uvaljuju sve i svaŝta???

  • Skåne

    13. oktobar 2025 | 10:37

    U Sweden ti je i na aparatu kad zelis da platis karticom. Pre nego sto platis racun izlazi ti opcija,koliko procenata zelis da ostavis za uslugu ? 5,10 ili 20 % Uvek ostavim 5 do 10 % ali ovde se to podeli svim radnicima kao tips u casino sto je. Znaci ide se na mesecni nivo i podeli se cela suma od baksisa medju svima zaposlenih u restorant. Jer nema cash placenje u skoro 80 % prodavnice,restorana,butike itd.

  • Bane V.

    13. oktobar 2025 | 10:30

    Nije obavezno, a konobaru je u opisu posla da bude ljubazan, daće ko hoće i ne vidim šta se toliko raspravlja o tome. Stoji da su mizerno plaćeni, kao i većina radnika u Srbiji, ni ja u fabrici bolje ne zarađujem, a regres i topli obrok su mi oba po 22 dinara dnevno. Ne znam šta se može jesti za 22 dinara, ja ona jaja od 11 dinara nikada nigde nisam video. Ili regres, za pola godine se ni 4.000 dinara ne nakupi, kuda sa tim putovati? Moja supruga je ove godine od firme za Dan žena dobila vaučer za jednu prodavnicu, oko hiljadu žena u toj fabrici je to isto dobilo, taj poklon im se skida sa plate narednih šest meseci. Lepo na platnoj listi piše, Vaučer za Lilly - 1.000 dinara.

    • 13. oktobar 2025 | 19:52

      tilovanje tevojneee

      @Bane V.

      ljudi jednostavno nemoj da im ostavljate nista i gazde ce morati da ih placaju.Sve te gazde voze besna kola, zive luksuzno pa baki plati radnike inace zatvaraj radnju . To je model doveden iz inostranstva , nabili su nam ovde da je sramota ne ostaviti baksis. Ja sam bre platio i to dobro moju picu,pice ,sta vec i tu ima dovoljno za taj baksis to ti trazis ,obrati se gazdi

  • Neckl

    13. oktobar 2025 | 10:28

    Kakvi su drkosi i neprofesionalni 20 dinara je precenjeno da im se ostavi. Decko treba da zna da se baksis zasluzuje. Pa nek stavi pret na celo zasto mu je neko ostavio 10 dinara.

  • bobo

    13. oktobar 2025 | 10:23

    Radnik je pristao da radi za platu koja mu je ponudjena i to je to. Z asto bih ja dopunjao gazdinu platu. Zidar zida celi dan , ko mu stavlja pare na ciglu.

  • vukodlak

    13. oktobar 2025 | 10:14

    Ko će to da unese ili da nekoga obaveze za BAKŠIŠ ???Placali se PDV na njega ???Ne ?????Jeli konobar plaćen ,za taj posao ????Da ?Dobijamo cenovnik ,čitamo,sta i koliko košta ????I kakvo to mi nezakonito-obavezu imamo osim da Platimo to sto naručili !!!!!!Zato nam je ,zdravstvo,sudstvo ,prosveta ,i istakla birokratska moć ,Korumpirana !!!!!!!!!Svi rade za platu ,ako im je malo neka rade i druge poslove ???!!!!!!!Zamislite ,odete kod doktora ,das mu mito,odeš kod advokata ,platiš ,debelo,odeš kod notara ,oderete,Platiš ekskurziju detetu ,tri puta skuplje nego sto treba,i Odesu postu platiš poštarinu ,na kraju hoćeš Da popijes kafu ,moraš da ostaviš bakšiš ????Imali iko mozga da zna gde nas to vodi ???????Nije ništa otvoreno zbog baksisa ,već zbog rada ????

  • milootin

    13. oktobar 2025 | 09:59

    Ma da. Na racun od 20000 ostavi mu 2000, kako da ne. Pa njih 20 za mesec dana plus ova sića od 30 ili 300 dinara dođe mu još kao jedna ipo plata. I tata bi sine.

  • tebra

    13. oktobar 2025 | 09:53

    Pa koliko bi hteo baksiza?Njih 50 nek ti istavi 30 dinara,imas cigare klopu i pice za dz... malo li je?Koliko treba da se ostavi 500 dinara.Ne treba im nista ostavljati i cao.A gde je koliko ukradu kada dodaju na racun,prave se blesavi kasno je ne sme da kuca racun.Ili kada pomisli da ste pijani pa doda na racun,sta sam sve prosao sa konobarima ja vam savetujem ne ostavljajte nista.Kada vam ne otkuca racun kazite mu nek uzme tih 20 posto sto je ukrao od vas i od drzave...

  • Nebojsa

    13. oktobar 2025 | 09:27

    Ja sam učitelj i nikada nisam dobio bakšiš od djaka niti očekujem a savesno radim svoj posao.

    • 13. oktobar 2025 | 11:58

      Dovla

      @Nebojsa

      Danas konobari u boljim restoranima imaju vecu platu nego ucitelji

  • Neša ZR

    13. oktobar 2025 | 08:42

    Konobari imaju platu najčešće ispod 70.000 dinara, stvar je u tome da poslodavci očekuju da njihovim radnicima neko drugi nakalemi još dvadesetak hiljada. Znam čoveka koji je u jednom novosadskom kafiću cele prošle zime radio za 60.000 dinara plus neki sitan bakšiš, a radio je to samo da bi naučio posao i na leto otišao u Hrvatsku, a tamo je fino zaradio, dosta i bakšiša je bilo, a nije imao životnih troškova.

    • 13. oktobar 2025 | 09:38

      @Neša ZR

      Sta si ovom objavom hteo da kazes? Da je normalno da platu isplaćuju gosti?

    • 13. oktobar 2025 | 19:42

      Sezonac

      @Neša ZR

      Kad sam počeo da radim sezone u Hrvatskoj vise nisam želeo da budem konobar u Srbiji.Preporucujem Istru (Poreč,Rovinj),sezona tamo pocinje od aprila i traje do oktobra.Gosti su uglavnom Nemci (70%),Italijani (20%).Nemci su odlicni na placanju.Bitno je da nadjete restoran u centru,pogledajte recenzije na Guglu i slike.Ako su gosti zadovoljni bicete i vi.Smestaj vam je plaćen i dva do tri obroka,radite 8h i trazite slobodan dan jer ima poslodavca koji traže da se radi i po 12h bez slobodnog dana,naravno trazite da imate novcanik i svoj baksis,negde poslodavci naplacuju i uzimaju sebi baksis.Proverite udaljenost smestaja od restorana,pitajte da budete sami u sobi ili sa jednom osobom.Sve ovo zavisi i od vas,koliko imate iskustva kao konobar tako cete i proci na pregovoranju za posao.2000 eura baksisa mesecno je minimum koji bi trebao da bude u takvom jednom restoranu,plata 1400+ Zapamtite Švabe su najbolji gosti,Istra predivna.Buduci sezonci nadam se da sam vam pomogao. Pozdrav svima i svako dobro!

    • 14. oktobar 2025 | 14:39

      Nena

      @Neša ZR

      Izgleda da je tako 😀! Evo i svadbe, krštenja, punoletstva, ko finansira sve to? Pa gosti naravno.. Oni koji proslavljaju su samo organizatori svojih veselja..

  • Vitez Koja

    13. oktobar 2025 | 08:25

    Jako malo ljudi poznaje posao konobara i tehnike, iako nije to ništa komplikovano, realno i jeste niskokvalifikovan, ali lep posao.Radio sam taj posao i prošao obuke za isti dok sam studirao.Restoran ili kafić naplaćuje 5 puta skuplje piće i hranu u odnosu na to da sam kod kuće spremiš je zato što će to neko drugi napraviti, doneti i oprati, pospremiti, a vlasnik treba da uloži novac u opremu, ljudstvo, kao i u što privlačniji ambijent, kako bi imao prednosti u odnosu na konkurenciju.E sad kada je u pitanju bakšiš, on nije obavezan i ja ga ostavljam uglavnom po zasluzi, odnosno da li sam zadovoljan uslugom ili kvalitetom.Nekada je to i više od 10%, nekada manje, a dešava se i da namerno ne dam ništa, tada se obično i žalim na uslugu, a takođe i da nemam keša, a platim karticom.Sve je relativno.Dobar i obučeni konobar za svoj niskokvalifikovan posao danas u solidnom restoranu zaradi često i više nego visokokvalifikovani ljudi, pa i recimo često i više od nekih direktora privatnih firmi, koji imaju jako zahtevan i odgovoran posao.Tako da na mestu konobara ne bih mnogo talasao nego uzeo tih 30 po 30 dinži i šutirao nogama u d.pe, što ti je uopšte neko nešto i ostavio.

  • wgahaai

    13. oktobar 2025 | 08:20

    50 njij po 30 dinara, 1500... malo?! ako se uzme da je prosek dana koji rade 25, izadje se na 37500... a veruje da dnevno i prseku imaju i vise od 30 din

  • S

    13. oktobar 2025 | 08:20

    Bakšiš je stvar kulture i vaspitanja. Samo stekare ne ostavljaju bakšiš. Gde god da odem ostavim, tako sam ucena oduvek. Frizer, kozmetičar, manikir, konobar, majstor, dostavljač, u prodavnici, uvek častim i kada postignem nešto, kada je moj rodj ili mojoj deci ja častim kolege, kada sam saznala da ću postati tetka i kada sam postala itd itd. Takav mi je i muž i ove osobine kod muškarca moraju biti obavezne. Kada idemo negde, sa iki bez dece, muž u startu da neki iznos konobaru i kaže mu i pokaze: ovo su mi žena i deca, obrati pažnju malo više na njih. A i na kraju dobije bakšiš. Meni je to normalno, nama srbima je to u genima. U prodavnici zaokružim za 20 - 30 din ali nikada ne bih ostavila tokao bakšiš. Toliko ev dam prosjacima, onu ne rade pa je to druga dimenzija.

    • 13. oktobar 2025 | 10:04

      @S

      Ocigledno ne znas da cenis svoj dinar , jer ako stvarno to radis platu koju zaradis poklonis drugima.

    • 13. oktobar 2025 | 10:15

      Goksinko

      @S

      Jedi S (armu)

    • 13. oktobar 2025 | 11:18

      Mile od Stalaća

      @S

      Mislim samo da robuješ nekim usvojenim "društveno očekivanim" normama u tvojoj okolini, koje po meni apsolutno nemaju nikakve veze, a često budu i seljoberske, kao to da konobaru daš napojnicu da obrati dodatnu pažnju(viđeno verovatno u nekim filmovima).Zašto bi?To mu je posao za koji je plaćen, a ako ne radi ono za šta je plaćen, onda ne treba da radi, a ako radi nešto više od toga, šarmantan je , učinio je nešto više da se osećate prijatno, potrudio se da vam da bolji sto, dao dobru preporuku, nije vaćario, uvaljivao kuver, koji mu niko nije tražio ali ga je uračunao u račun, bilo je sve čisto i na vreme, onda je ok da dam dodatnu napojnicu u znak da sam zadovoljan njegovim radom, kao i ostalim proizvodima i uslugama, ambijentom.Ako me konobar vaćari, nema ga kada treba, okrenut d.petom stalno gostima, uvaljuje kuver, odmerava svqkog gosta od glave do pete, donosi pogrešne porudžbine, ili stalno zaboravlja, nema komunikaciju, preporuku, prijatan stav....onda ne samo da nema napojnice, već verovatno neću ni doći ponovo u taj objekat i daću lošu preporuku i ne vidim zašto bi takvi loši radnici bili dodatno nagrađeni za svoj loš rad i odnos prema radu.

  • Bole

    13. oktobar 2025 | 08:17

    Jel se bakšiš deli sa čistačicama pošto svi volimo da bude sve čisto i uredno kada dođemo u lokal?

  • Aleksandar

    13. oktobar 2025 | 07:44

    Bakšiš su izmislili konobari. Ako im ne valja neka promene zanimanje.

  • Prolaznik

    13. oktobar 2025 | 07:33

    U Japanu nema bakšiša.

    • 13. oktobar 2025 | 07:58

      ZA

      @Prolaznik

      Ali mi smo "pametniji "od njih,ne volimo da radimo puno a hoćemo i dobru platu i bakšiš,zar to nije pametno.

    • 13. oktobar 2025 | 09:37

      Prolaznik

      @Prolaznik

      Uvek bili, ipak smo mi nebeski narod.

    • 13. oktobar 2025 | 09:46

      Gvozden

      @Prolaznik

      Istina. U Japanu je baksis uvreda jer time potcenjujete coveka I njegov posao.

  • Zürich

    13. oktobar 2025 | 07:31

    Koliko bakšiša sleduje kasirkama i prodavcima u samousluzi,oni su vas isto uslužili slično kao konobari.Zašta za jedne je obaveza više a druge ništa ?

  • Rola

    13. oktobar 2025 | 07:16

    Kakav bakšiš pobogu ako ne radi svoj posao kako treba dobiće otkaz a za rad prima platu. Zamisli radnika koji radi u proizvodnji svakog dana da dobija bakšiš jer je radio i stajao ceo dan pa još i redovno dolazio na posao i za to bakšiš. Sramota meni niko nigde ne plaća bakšiš zašto bi ja plaćao.

  • Aca

    13. oktobar 2025 | 07:05

    Radio sam kao roštilj majstor i nikad nisam imao bakšiš i ako je sve bilo vrhunski spremno i preukusno a gost prezadovoljan.Konobari su uzimali kajmak dok smo svi mi ostali u kuhinji koloteralna šteta.Pošteno nema šta .

    • 13. oktobar 2025 | 16:35

      Boba

      @Aca

      Moja unuka, koja živi u Nemačkoj, preko letnjeg raspusta, konobarisala je u jednom restoranu da dopuni svoj džeparac. U tom restoranu vlasnica je uvela pravilo da se sav bakšiš deli na sve zaposlene ravnopravno. Unuka se nije bunila, mada je obično dobijala najviše bakšiša. Sama je prokomentarisala, da ako jelo nije dobro,ni dobra usluga neće zaraditi bakšiš.

  • Mimi

    13. oktobar 2025 | 06:46

    Moja dobra volja! Da li cu ostaviti ili ne? Svi radimo za platu, ne za cast koliko ce ko da me casti? Zato i jesmo dosli do ovde, ako si bolestan moras castiti lekara jer cujjjjj sramota da ne castim???? Budi ljubazan, fin i kulturan bilo sta da radis a zahvalnica ce stici sa druge strane za tvoj trud🍀

    • 13. oktobar 2025 | 08:19

      Има свашта

      @Mimi

      Пре две недеље имала операцију у БГ и када сам ишла на прву контролу дискретно ставим коверат на сто, такву сам грдњу добила да не знам како ћу отићи на следећу контролу, а конобара частим умерено зависно од укупног износа ваљда навика.

  • Šomi

    13. oktobar 2025 | 06:42

    Koje budale ja sam konobar bio zašto davati bakšiš pa ležim u krevetu u bolnici ui zar nije normalnije ženama i sestrama davati bakšiš koji odrađuju najhumaniji posao,, konobar ima platu, a. Šta sa kuvarom radnikom koji je kod auto mehaničara i mnogim drugi je ali vas amerikanci našli ste od koga da po primite tu glupost može ali u humanitarne svrhe i upisano na račun bez poreza, dali znate koliki promet je u stanju da napravi konobar u smeni i koliko ljudi da posluži pa je promet do 150000i onda lepo njemu 20posto to je 30000dnevno, aj ne budimo amer volovi.

    • 13. oktobar 2025 | 08:22

      Mirjana

      @Šomi

      Na Zapadu je postalo kao gest zahvalnosti da ostavih napojnicu sestrama u bolnici.

  • Sasa

    13. oktobar 2025 | 06:33

    Banderas pipidugacarapica

  • Vuk

    13. oktobar 2025 | 06:21

    Ma ti si to pogresno protumacio,tih 20-30 din je ostavljeno da ne cepamo dzepove. A onom ko pere sudove uvek treba ostaviti baksis. I to je dovoljno. A ti brko u englesku pa vrti tacnu i bogatise..,.

  • Svaki iznos je dobar

    13. oktobar 2025 | 06:16

    Bakšiš ostavlja ko hoće i koliko može,zašto ako sam izveo porodicu jednom mesečno i napravio ceh 15-20.000.din da ostavim 2-2500.bakšiša,i sad zamislite da taj čovek ima nas deset ovakvih dnevno to je 25.000×20 dana =500.000.dinara,sad pogledajte,znači mi "sirotinja"častimo bogatog čoveka ???🤣🤣🤣

    • 13. oktobar 2025 | 06:41

      Pa

      @Svaki iznos je dobar

      Nisi sirotinja ako potrošiš 15 do 20 hiljada i onda možeš da ostaviš i bakšiš jer za te pare ti konobar sigurno nije donio samo hranu i piće, nego si ga provocirao i zivkao za ovo i ono dosta puta, a joś ako je konobar uz to još brz i prijatan zašto ne???? Šta te briga koliko će zaraditi. A to što ti računaš koliko će on zaraditi to je samo tvoja maštarija. Zato nagradite ljude koji vas služe ili idite u fast food, ili tražite od vašeg supružnika da vas služi i njemu zanovetajte pa da vidimo kako ćete se provesti!

    • 13. oktobar 2025 | 06:41

      Konobar

      @Svaki iznos je dobar

      Ta matematika koju si ti napravio nema veze sa mozgom. Ni u jednom lokalu nema ovoliko baksisa dnevno! Radila sam posao konobara 18 godina I ove pare ne postoje! Konobari uzmu eventualno 3-5000 I to je max

    • 13. oktobar 2025 | 08:35

      teorija zavere

      @Svaki iznos je dobar

      Znači tebi je malo 3-5.000 din ekstra novca dnevno?

  • Kuvar

    13. oktobar 2025 | 06:10

    Konobari poneki šankeri imaju koliko toliko bakšiš,kuvari nemaju ništa.Nekad se desi da gost bude zadovoljan i plati piće kuvaru,ali ga konobar ne uzme za sebe.

    • 13. oktobar 2025 | 06:42

      Konobar

      @Kuvar

      Ali zato kuvari imaju veće plate. Konobar je na minimalcu a kuvarima je plata 100 000

    • 13. oktobar 2025 | 07:37

      dejan

      @Kuvar

      Kuvar ima platu 150 hiljada ,a konobar 80..retko gde konobar ima vecu platu zato sto poslodavci igraju na kartu baksisa..tako da :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA