KO JE DOMINIK STROS-KAN: Finansijski stručnjak, slab na žene i imun na dolare

Političar, ekonomista i advokat iz Francuske, koji je najširoj javnosti postao poznat po optužbama da je seksualno napastvovao sobaricu hotela, kao direktor MMF-a zalagao se za smanjenje dominacije dolara

Francuski ekonomista Dominik Gaston Andre Stros-Kan, koji je spominje kao "kec iz rukava" vladajuće koalicije u Srbiji, u svojoj zemlji poznat je kao dugogodišnji uspešni političar, u svetu kao finansijski stručnjak, ali i "kazanova".

I dok agencija AFP demantuje da će Stros-Kan savetovati bilo koga u srpskoj Vladi, bogata karijera ovog Francuza, osim njegovog "njuha" i obrazovanja za pitanja finansija i ekonomije, ima još jedan temelj: "jako" poreklo. Naime, Stros-Kan rođen je u bogatoj porodici u predgrađu Pariza: otac mu je bio francuski Jevrejin, a majka poreklom iz Tunisa.

OD MAROKA DO MONAKA

Prve godine života proveo je u Agadiru, u Maroku, odakle je sa porodicom, posle zemljotresa 1960. godine, otišao u Monako. Nakon povratka u Pariz, gde završava srednju školu, Stros-Kan upisuje čuveni HEC univerzitet u Parizu. Diplomu ove ustanove dobija 1971, a diplomu Univerziteta Sajens Po (Science Po) godinu dana kasnije. Iako nije položio prijemni ispit za francusku Nacionalnu školu za administraciju, dobio je diplomu iz javnog prava, kao i doktorat (1977) iz ekonomije na Univerzitetu Pariz X u Nanteru.

Od 1971. do 1981. Stros-Kan je predavao na Univerzitetu u Nansiju. Godine 1982. postavljen je za šefa Finansijskog odeljenja Komisije za planove, gde je kasnije bio i zamenik komesara, što je pozicija koju je zadržao do izbora u Nacionalnu skupštinu 1986. godine.

On je najpre bio član Unije studenata-komunista, pre nego što se sedamdesetih pridružio CERES-u (Centru za socijalističke edukativne studije i istraživanja), predvođen Žanom Pjerom Ševenmanom. Tu se sprijateljio sa budućim premijerom Francuske Lajonelom Žospenom.

Godine 1981, Stros-Kan je ušao u Socijalističku partiju Francuske. Deset godina kasnije, tadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran imenovao ga je za pomoćnika ministra za industriju i međunarodnu trgovinu i socijaldemokratskoj vladi Edit Kreson. Ovu poziciju Stros-Kan je zadržao i u narednoj vladi, vladi Pjera Beregovua, do izbora 1993. godine. Nakon izbornog poraza njegove partije, Stros-Kan je osnovao firmu "DSK konsultants" i radio kao advokat za poslovno pravo.

USPON: LOBIRANJE

Godine 1994. tadašnji direktor kompanije "Reno" pozvao ga je da se pridruži "Industrijskom krugu" − francuskom industrijskom lobiju u Briselu, gde je upoznao milijardera Vinsenta Bolora i top menadžera Luja Švajcera. Stros-Kan je najpre bio generalni sekretar, a potom i potpredsednik.

Stros-Kan je poznat kao pasionirani šahista koji, kako je sam rekao, voli da sate provodi vežbajući šah ili rešavajući matematičke zadatke. Još jedna strast ovog političara i ekonomiste su seksi žurke sa orgijama, za koje Stros-Kan kaže da su "normalna pojava u pariskom visokom društvu". Tako se on jednom prilikom zatekao u hotelu "Lil", a francuska policija ga je ubrzo zadržala zbog sumnje da je umešan u podvođenje.

Braneći se, bivši direktor MMF-a tvrdio je da nije znao da su prostitutke prisutne na zabavi.

Stros-Kan iza sebe ima tri braka i četiri ćerke. Od supruge Ane razveo se u martu 2013. godine. Političar se nekoliko dana kasnije na Kanskom festivalu pojavio sa svojom novom partnerkom Mirjam Lofr.

(Telegraf.rs)