Gromobran na hrastu starom 400 godina!

Zbog takve visine hrast je često bio meta gromova, a poslednji udar od pre desetak godina ostavio je trajne posledice, zbog čega je, kao prva mera državne zaštite, na stablo stavljen gromobran

Kod banatskog sela Kumane, uz obalu Tise, nepreglednom ravnicom dominira hrast lužnjak, star 400 godina, visok 40 metara, sa velikom krošnjom i stablom obima 7,3 metra.

Zbog takve visine, hrast je često bio meta gromova, a poslednji udar od pre desetak godina, ostavio je trajne posledice, zbog čega je, kao prva mera državne zaštite, na stablo stavljen gromobran.

Ekološko društvo "Stari hrast" u Kumanu preduzelo je i druge mere zaštite, a u saradnji s pokrajinskim Zavodom za zaštitu kulture sačinjen je i projekat za konzervaciju stabla, merama "drvene hirurgije", saošteno je danas iz informativne službe novobečjske opštine.

Na konkursu NIS-a ekolozi iz Kumana dobili su 320.000 dinara za uređenje prilaza i prostora oko lužnjaka, a u planu je da omoguće izletnicima da do dragocenog stabla dolaze i čamcima.

(Telegraf.rs / Tanjug)