POŽAREVAC: Podižu divlje garaže, pa ih izdaju ili prodaju za 3.000 evra

- Moj komšija je podigao dve limene garaže i izdaje ih za po 2.500 dinara mesečno. Kod susedne zgrade sazidao je jednu od blokova i prodao je za 3.000 evra, bez ikakvih papira - kaže Dragana Stamenković

Stambene zgrade u Požarevcu okružene su brojnim montažnim i zidanim garažama podignutim na divlje, bez ikakve dozvole. Svako ko je bio dovoljno bahat, prisvojio je gradsko zemljište i na njemu montirao ili zidao garažu za sebe.

Osim zemljišta na kojem su dizali nelegalne garaže, prisvajali su i ono ispred njih, jer su zabranjivali ostalima da se tu parkiraju. Ko bi to, ipak, učinio, "pauk" bi mu ekspresno odneo vozilo, što znači da su vlasnici divljih garaža i na taj način dobijali podršku od strane grada.

- Često nemam gde da se parkiram, pa to činim i do dve ulice dalje od moje zgrade. Jednom sam parkirao ispred komšijine divlje garaže, s namerom da se kasnije pomerim, čim se oslobodi neko mesto. Međutim, on me je odmah prijavio i ubrzo mi je "pauk"odneo auto, pa sam morao da platim 3.000 dinara - kaže Miroslav Matić iz Ulice Moše Pijade.

Iz Gradske uprave pre nekoliko godina najavili su da će da sruše divlje garaže, sazidaju nove i izdaju ih na licitaciji, kako bi svi vlasnici automobila imali jednaku mogućnost da ih dobiju i to na zakonit način.

Poslednje uklanjanje divljih montažnih objekata obavljeno još 2009. godine. Tada je za te poslove angažovana jedna privatna beogradska firma, kojoj je grad platio čak 25.000 evra za uklanjanje pet trafika, postavljenih na Starom korzou, kod groblja, Visoke tehničke škole i kod prodavnice "Matijević".

Iako su mogli da ih razmontiraju i odvezu komunalni radnici, o trošku vlasnika tih trafika, grad je za tako nešto radije platio astronomsku sumu privatnom preduzeću – čak 5.000 evra po trafici.

(D. K.)