ŽELITE DA KUPITE POLOVAN AUTOMOBIL? Evo kako treba da se cenkate!

Kada prodajete ili kupujete polovan automobil morate da pregovarate, ili narodski rečeno cenkate, ali kako? Pročitajte kako bi trebalo da se ponašate u toj situaciji

Cenkanje je veoma komplikovana tema, iako na prvi pogled deluje da tu nema velike filozofije. Ako kupujete, trudite se da izvučete što nižu cenu, ako prodajete, tražite što višu – to je jasno, ali kako pobediti u ovom malom ratu?

Budimo realni, ukoliko niste prirodan talenat za cenkanje, ne postoji takvo uputstvo ili "instruktor" koji će vas pretvoriti u "profesionalca". Ipak, određeni saveti mogu da olakšaju kupoprodaju, ali samo ukoliko imate hrabrosti da ih ispratite i pritom budete umereni u njihovoj primeni.

Stoga ovaj tekst posmatrajte kao malu pomoć onima koji ne vole da pregovaraju. Iskusni će verovatno naći zamerke, pa ih pozivamo da podele svoje mišljenje putem komentara.

Fotoaparat će pokazati prodavcu da ozbiljno pristupate proveri automobila. Pregledajte slike kada se vratite kući i pozovite prodavca – bez detaljnijih objašnjenja mu dajte ponudu i recite da ste dobro proučili sve fotografije, naročito one odozdo. Malo blefiranja ne škodi...

Podrazumeva se da je proučavanje tržišta imperativ. Uz dobru informisanost lako ćete se suprotstaviti tvrdnjama da se takav automobil teško može naći po toj ceni.

Ukoliko vam je neko vozilo zapalo za oko, pratite ga. Možda neće biti prodato u nekoliko sledećih meseci, pa će vlasnik odlučiti da spusti cenu. Upravo taj trenutak je možda prilika da nastupite agresivnije na polju cenkanja.

Opcija "prati oglas" postoji na sajtu Polovni automobili i možete je koristiti ukoliko se na njega registrujete.

(Telegraf.rs / Izvor: Polovni automobili)