GRADONAČELNIK LONDONA: Španijo, dalje ruke od Gibraltara!

Boris Džonson je apelovao na britansku vladu da "skloni španske ruke sa vrata naše kolonije", nakon što je Španija pooštrila graničnu kontrolu u znak osvete za plan Gibraltara da u spornim vodama izgradi veštački greben

Gradonačelnik Londona Boris Džonson je danas izrekao otvoreno upozorenje Španiji u vezi sa sporom oko Gibraltara, nakon što je zvanični Madrid objavio da će preduzeti "sve neophodne mere" da zaštiti svoje interese na toj britanskoj prekomorskoj teritoriji na koju polaže pravo.

Sklon gafovima, londonski gradonačelnik apelovao je na britansku vladu da "skloni španske ruke sa vrata naše kolonije", nakon što je Španija pooštrila graničnu kontrolu u znak osvete za plan Gibraltara da u spornim vodama izgradi veštački greben.

- Ruke dalje od naše zemlje - poručio je Džonson u listu "Dejli telegraf", i dodao  da se nada da će uskoro skloniti španske ruke sa guše njihove kolonije.

Zvanični London je prošle nedlje saopštio da će poslati flotu ratnih brodova na Gibraltar, gde će se zaustaviti na putu za mornaričke vežbe u Mediteranu, dok je španski premijer Marijano Rahoj izjavio da će njegova država preduzeti "sve neophodne mere" da zaštiti svoje interese.

Madrid razmatra ideju uvođenja takse od 50 evra za ulaz ili izlaz iz Gibraltara, navodeći da će ta sredstva biti iskorišćena za pomoć ribarima koji će pretrpeti štetu zbog izgradnje veštačkog grebena.

Španija se odrekla Gibraltara, teritorije od samo 6,8 kvadratnih kilometara, 1713. godine, ali već dugo tvrdi da bi on trebalo da joj bude vraćen. Sa druge strane, vlada u Londonu ističe da to neće uraditi jer je protivno željama stanovnika Gibraltara koji su raspoloženi izrazito probritanski.

(Telegraf.rs / Tanjug)