RASTU TENZIJE: London i Madrid zaoštravaju odnose zbog Gibraltara

Vlada Gibraltara žalila se EU jer automobili koji ulaze na njenu teritoriju i izlaze moraju da čekaju i po šest sati da bi prešli granicu, jer španske vlasti pretražuju "praktično svaki automobil"

  • 6

Nakon što je britanska teritorija Gibraltar optužila Španiju da je namerno izazvala gužve na graničnim prelazima prošle nedelje, Velika Britanija je obećala da će ispuniti svoje "ustavne obaveze" prema narodu Gibraltara.

Pretrage na granici sa Gibraltarom počele su prošle nedelje pošto je Španija uložila protest Britaniji zbog izgradnje veštačkog grebena u vodama oko te teritorije. Gibraltar je, međutim, rekao da je greben neophodan kako bi se zaustavili ulasci španskih ribolovačkih brodova, a Britanija je upozorila Španiju da prestane s pretnjama, uključujući nametanje viših taksi za ulazak i izlazak sa te teritorije preko španskih prelaza.

Vlada Gibraltara žalila se EU jer automobili koji ulaze na njenu teritoriju i izlaze moraju da čekaju i po šest sati da bi prešli granicu, jer španske vlasti pretražuju "praktično svaki automobil".

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije je saopštilo da će se razlike sa Španijom u pogledu Gibraltara rešiti političkim sredstvima.

Redovi na granici okončani su u ponedeljak, pošto je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg u razgovoru sa kolegom Hoseom Manuelom Margaljom izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog situacije, a ministarstvo spoljnih poslova je uputilo zvaničan protest španskom ambasadoru u Londonu.

Britanija kontroliše Gibraltar od 1713. godine, ali Španija želi da joj se vrati ta teritorija na njenom jugu od samo 6,8 kvadratnih kilometara, koja predstavlja jedini ulaz u Sredozemno more iz Atlantskog okeana.

( Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anti antifa

    5. avgust 2013 | 13:00

    Španski ili ničiji-Torente

  • Ludjak

    5. avgust 2013 | 10:53

    Svi su u sukobima, 3 svetski kad tad...

  • Bojan

    5. avgust 2013 | 15:44

    Odakle Englezima pravo na tu zemlju ? Jos se ponasaju kao imperijalna sila i ako to nisu odavno ! Bez Amerike iza ledja odavno bi ih neko izgazio...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA