Srbija kupuje nevidljivi MIG

Ove jeseni naši piloti mogli bi da lete "nevidljivim" borbenim avionima ukoliko se rukovodstva Srbije i Rusije dogovore o uslovima kredita za kupovinu MiG-29M2

Ako se srpsko i rusko rukovodstvo ove jeseni dogovore o uslovima kredita za kupovinu aviona MiG-29M2 i raketnih PVO-sistema S-300, Srbija će u bližoj budućnosti dobiti "nevidljivi" višefunkcionalni borbeni avion.

Kako pišu "Novosti", MiG-ovi o kojima se pregovara su napravljeni od kompozitnih materijala i prekriveni su slojem koji ih čini teže primetnim za protivničke radare. Koliko će srpski piloti čekati na njih, zavisi od toga kada će biti dogovoren kredit i kada će MiG dobiti avans.

Generalni direktor ruske korporacije za proizvodnju aviona MiG Sergej Korotkov (54) rekao je da ruski nov avion, pored toga što je znatno jeftiniji, u odnosu na konkurente ima nekoliko prednosti. Pre svega, to je moderan višenamenski avion na koji će se vrlo brzo priviknuti srpski piloti, jer su leteli na starim MiG-ovima 29.

On je podsetio da na MiG-29 lete piloti iz 29 zemalja, a imaju ga čak i Amerikanci, koji ga koriste za obuku svojih pilota.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)