Second hand radnje se otvaraju širom Srbije

U našoj zemlji trend kupovine polovne odeće počeo je tokom ratnih devedesetih, a svoj vrhunac dostigao ovog proleća. Garderoba u ovakvim radnjama najčešće je uvozna i nabavlja se iz EU, a najviše iz Francuske, Nemačke i Italije

Slaba i neredovna primanja, nemaština i nizak standrad učinili su da se Srbi sve više oblače u radnjama polovne odeće. Popularnost ovih radnji gotovo da je zamenila popularnost "Kineza" kod kojih smo na početku krize počeli da kupujemo jeftinu garderobu.

Iako su "Second hand" radnje u svetu popularne godinama, u našoj zemlji ovaj tip radnji zaživeo je tokom ratnih devedesetih, a čini se da je svoj vrhunac dostigao upravo ovog proleća. Garderoba u ovakvim radnjama najčešće je uvozna i nabavlja se iz evropskih zemalja, pri čemu su najviše zastupljene Francuska, Nemačka i Italija.

- Robu nabavljamo na veliko iz Nemačke. Tamo je prikuplja jedna organizacija koja zapravo odeću skuplja za nemački Crveni krst. Deo odeće koju ljudi donesu njima, oni daju Crvenim krstu, a drugi deo prodaju raznim zemljama, i na taj način ona dolazi do nas - kaže M. I., prodavačica u jednoj ovakvoj radnji na Čukarici.

Koliko je ovakvih radnji u Srbiji? Iz Agencije za privredne registre kažu da u celoj Srbiji postoji 29 aktivnih privrednih subjekata koji u nazivu imaju “SECOND HAND”, ali da ta brojka ne ukazuje na realno stanje jer postoji jako mnogo radnji koje nisu registrovane kao "second hand", ali prodaju tu vrstu odeće.

Nezvanični podaci govore o tome da se svakog meseca u našoj zemlji otvori 300 ovakvih radnji, dok se svakog dana zatvori po jedna. Takođe, zanimljivo je da se Niš smatra gradom "second handa" jer ima 200 ovakvih radnji.

(M. Batinić)