Junaci Ivankovačke bitke proterani iz Srbije!

Pored Stevana Sinđelića u bici su se posebno istakli Milenko Stojković i Petar Dobrnjac, koji su zbog neslaganja s Karađorđem proterani iz Srbije

Sutra se navršava 208 godina od čuvene bitke na Ivankovcu,u kojoj su se srpski ustanici po prvi put sukobili sa turskom carskom vojskom i odneli nadmoćnu pobedu. U ovoj bici, odigranoj 18. avgusta 1805. godine na brdu Ivankovac kod Ćuprije, uz Stevana Sinđelića, posebno su se istakle braničevske vojvode Milenko Stojković (1769-1831) iz Kličevca i Petar Todorović Dobrnjac (1771-1828) iz Dobrnja.

Svoju hrabrost iskazali su ratovanjem protiv Turaka, a svoju buntovnost suprotstavljanjem vođi Prvog srpskog ustanka, Karađorđu, što su kasnije platili proterivanjem iz zemlje.

Milenko Stojković, poznati braničevski trgovac, na sebe je skrenuo pažnju upravo u borbi na Ivankovcu, jer je, zajedno sa Dobrnjcem i Sinđelićem, pobedio tursku vojsku Hafiz-paše, što je ustanicima donelo veliku moralnu satisfakciju.

U spomen na Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca, Požarevljani su po njima nazvali dve ulice i podigli im biste u centru grada, preko puta rodne kuće slikarke Milene Pavlović-Barili i ispred zgrade Višeg suda.

(D. K.)