Odrekli ste se sina preko novina? Žao nam je, nije pravno važeće!

Iako odricanja preko oglasa u novinma i dalje ima, to se najčešće dešava u ruralnim sredinama. S pravne strane neko nekoga ne može da se odrekne

Oglas u kome otac nudi sina na prodaju ili za zamenu, jer njime nije zadovoljan zbog toga što po ceo dan spava, jede i izlazi sa starijim damama, izazvao je interesovanje na društvenim mrežama. Neki komentarištu da je to vrsta odricanja, drugi tvrde da u 21. veku ovakvi oglasi mogu da budu samo neslana šala.

Pre pedesetak godina, gotovo svakodnevno neko se odricao bližnjeg preko oglasa u novinama. Mahom su se supružnici odricali jedni drugih kada se rastave zbog mogućih dugova, a i roditelji su se odricali dece i obrnuto. Danas, međutim, kada poželite da ostavite ovakav oglas, uglavnom dobijate sličan odgovor.

Odricanja preko novina i dalje ima. Doduše, vrlo retko i u manjim sredinama. U Kragujevcu je pre nekoliko godina bilo nekih slučajeva odricanja preko lokalnog nedeljnika, uglavnom zbog dugova.

Ipak, to nije imalo veliku važnost jer, prema rečima sociologa, u modernom društvu moral i običaji ne regulišu ponašanje ljudi, kao što je to bilo pre pola veka, kada je odricanje imalo funkciju socijalne kontrole.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)