IZLAZIMO IZ KRIZE: U Srbiji se otvara sve više firmi!

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović kaže da je njihova poruka građanima da se sve više bave sopstvenim biznisom. Najviše otvorenih firmi je iz trgovine na veliko i na malo. Otvoreno je čak 100 novih firmi za proizvodnju električne energije

Prvi put posle nekoliko godina u Srbiji je otvoreno više firmi i radnji nego što je ugašeno. Tako je za prvih sedam meseci ove godine ukupno osnovano 25.034 preduzeća i preduzetnika, a prestalo je da radi 17.715. To je jako dobar znak, naročito što je u poslednje tri godine prednjačio broj zatvorenih firmi - kaže u intervjuu za Telegraf.rs Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre (APR).

- Sa Poreskom upravo radimo na unapređenju jednošalterskog sistema za registraciju firme koji je, da podsetim, prvi pravi jednošalterski sistem koji je u funkciji od 2009. godine. Ono na čemu trenutno radimo sa ovom institucijom je da se poreski broj dodeljuje u kraćem roku od 48 sati, pa će to skratiti proceduru registracije firme na šalteru APR sa tri na jedan dan. A da bi povećali efikasnost u kontroli već registrovanih firmi, sa Poreskom upravom radimo na boljem informacionom povezivanju radi razmene podataka. Podatke o kompanijama iz naših registara elektronski šaljemo Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja što omogućuje prijavljivanje zaposlenih bez odlaska na šalter. Sa MUP-om imamo potpisan protokol o informacionom povezivanju koji za sada omogućuje pravnim licima, vlasnicima vozila da produže registraciju bez suvišnih papira. Tesno sarađujemo i sa Upravom za sprečavanje pranja novca, privredni kriminal i policijskim upravama koje koriste naše podatke u borbi sa kriminalom. Verujemo i da će formiranjem novog registra ponuđača, koji u APR startuje 1. septembra, doći do skraćenja procedura u vezi javnih nabavki.

(Natalija Sekulić)