CRTAČI ZAGORA I MISTER NOA ZA TELEGRAF: Mnogo volimo negativce! (FOTO)

- Mister No je lik koga više volim, on je moj prijatelj iz detinjstva, čitao sam ga kao dečak, rastao uz njega, a onda ga i crtao. Zagora sam naučio da cenim kasnije - kaže jedan od njegovih crtača Paolo Bisi

Dobro čuvanu tajnu crtača stripova, ali i mnogih scenarista, u Kragujevcu su proteklog vikenda otkrili crtači Mister Noa i Zagora - nema dobrog stripa bez dobrog, starog, valjano osmišljenog negativca!

Negativca više vole i crtači Paolo Bisi (48) i Alesandro Binjamini (42). Oni su proteklog vikenda gostovali na Međunarodnoj strip konferenciji “Kragujevac, godine treće”.

Obojica su sredinom devedesetih počeli da sarađuju sa izdavačkom kućom "Serđo Boneli". Binjamini je crtao i kratke priče o Dilanu Dogu, a već nekoliko godina radi na novoj "Bonelijevoj" mini-seriji “Orfani” (Siročići), koja će izaći u Italiji u oktobru i biće cela u koloru.

Paolo Bisi je na sličnom zadatku od 1995. I on je crtao Mister Noa, a od 2005. i Zagora. U Kragujevcu je pričao o onom o čemu u Italiji nipošto ne bi smeo da priča - koga "više voli".

To je izuzetno skupa varijanta stripa, kojoj je prethodilo “strahovito detaljno istraživanje”, kažu Bisi i Binjamini. Oni objašnjavaju da se vodilo mnogo računa o svakom liku, svakom oružju i svemu što je u stripu korišćeno ili pomenuto.

Strip će biti prvenstveno akcioni i predstavlja korak napred u odnosu na Bonelijeve stripove, kako zbog akcije tako i zbog naracije koja će biti drugačija od tradicionalne Bonelijevske. Novitet je i korišćenje boje na moderan i drugačiji način, kažu gosti kragujevačke strip konferencije.

Obojica italijanskih crtača, koji rade za italijanskog izdavača “Serđo Boneli editore” kažu da su strip zavoleli čitajući, kao deca, o američkim superherojima. Supermena i Betmena napustili su zbog Korta Maltezea i autorskih stripova kao što su Prat, Batalja, Topi, Breča, francuskih Moebijusa i Bilala.

(M. M.)