KOLAPS ZBOG RATARA: Most na Velikoj Moravi blokiran 24 sata (FOTO)

Ratari Braničevskog okruga potpuno blokirali most jer im država odbija zahtev za povećanje otkupne cene suncokreta i kukuruza

Poljoprivrednici Braničevskog okruga traktorima su u potpunosti blokirali most na Velikoj Moravi nezadovoljni zbog niske otkupne cene suncokreta i kukuruza. Oni su blokadu mosta započeli 2. septembra, ali su, nakon svaka dva sata, po jedan sat propuštali putnička i teretna vozila.

Međutim, pošto im država nije odgovorila na zahteve, u potpunosti su zatvorili most. To je izazvalo pravi saobraćajni kolaps, jer preko ovog mosta prolaze kamioni i automobili koji iz Beograda, Smedereva, Velike Plane i Smederevske Palanke idu ka Požarevcu, Petrovcu na Mlavi, Malom Crniću, Velikom Gradištu, Golupcu, Žagubici, Žabarima, Boru i Negotinu.

- Jedino rešenje za sve vozače koji stižu iz pravca Beograda jeste da se vrate do Male Krsne, pa da preko Osipaonice, starim putem, stignu do Požarevca. To je moguće jer železnički most kod Ljubičeva nije blokiran, pa preko njega mogu i svi vozači koji iz Požarevca idu ka Beogradu - kažu u saobraćajnoj policiji.

- Prošle godine cena za suncokret bila je 55, a za kukuruz 20 dinara, što znači da je sada znatno nepovoljniji cenovnik. Zato smo odlučili da svakog dana blokiramo most, sve dok nam se ne ispune zahtevi - kaže Zlatko Marković, poljoprivrednik iz Kličevca, jedan od organizatora ovog protesta. Iako ratari kažu da se blokada, uz propuštanje vozila na sat vremena, sprovodi u dogovoru sa policijom, ovi to demantuju i najavljuju podnošenje prekršajnih prijava protiv učesnika blokade.

(D. K.)