Čak 10.000 studenata potpisalo peticiju protiv podizanja granice za budžet

Studente muči i to što od 1. oktobra, odnosno od početka nove akademske godine, sledi i poskupljenje smeštaja i hrane u studentskim domovima za čak 30 odsto

Više od 10.000 studenata iz cele Srbije potpisalo je peticiju protiv podizanja granice za upis na budžet sa 48 na 50 bodova i ukidanja jednog ispitnog roka.

Ove promene, između ostalog, predviđa Zakon o visokom obrazovanju, a kako navodi "Blic", studente muči i to što od 1. oktobra, odnosno od početka nove akademske godine, sledi i poskupljenje smeštaja i hrane u studentskim domovima za čak 30 odsto. Takođe, povećava se i prosek koji je uslov za dobijanje stipendije Ministarstva prosvete sa 8,5 na 9.

Ove izmene izazvale su bes kod većine studenata širom Srbije i oni su spremni da izađu na ulice ako zahtevi iz njihove peticije ne budu ispunjeni.

Prorektorka za nastavu Univerziteta u Beogradu Nada Kovačević objašnjava da ukidanje jednog ispitnog roka služi da bi se sprovela bolja organizacija nastave, a ne da se smanji broj ispitnih dana.

- Studenti bi samo ukidanjem jednog ispitng roka dobili bolje raspoređene termine za ispite i imali bi više vremena da uče - kaže prorektorka Kovačević za "Blic".

(Telegraf.rs / Mondo)