MAHER EL ASAD: Upoznajte surovog brata sirijskog predsednika (FOTO)

Mlađi i jedini živi brat predsednika Sirije okarakterisan je kao veoma brutalan, glava porodice i čovek koji je doneo odluku o upotrebi hemijskog oružja

Nemačke obaveštajne službe smatraju da Bašar el Asad nije lično naredio napad hemijskim oružjem. To je pojačalo sumnje da sirijski predsednik više nema potpunu kontrolu nad zemljom, kao i da je napadom, koji je uzdrmao svet, upravljao njegov mlađi brat Maher, zapovednik predsedničke garde. Mlađeg Asada analitičari opisuju kao nemilosrdnijeg i daleko brutalnijeg od svog brata koji je na vlasti.

- Maher el Asad je taj koji je zadužen za održavanje režima na vlasti - naveo je Džošua Landis s Univerziteta u Oklahomi, i dodao da mlađi Asad uživa u svojoj ulozi.

Jedan analitičar koji se susreo sa Maherom opisao ga je kao čoveka koji želi da izgleda poput mafijaša: tamno odelo, naočare i zalizana kosa.

NA ČELU NAJELITNIJIH JEDINICA

- I dok se Bašar trudi da stvori pozitivnu sliku o sebi u javnosti, na Mahera svi gledaju kao lice iz senke koje obavlja prljave poslove za predsednika - rekao je Landis.

Arapski zvaničnici Mahera opisuju kao mirnog i nezainteresovanog za politiku, ali to bi se u potpunosti promenilo kad bi se pomenula sirijska estrada.

- Kad se pričalo o arapskim glumicama i pevačicama, o tome ko je sa kim spavao, Maher se uključivao u razgovore s punom pažnjom - rekao je Katuf, i dodao da je to potpuna suprotnost imidžu koji želi da ostavi Bašar.

- Maher ne vidi sebe kao zaštitnika režima, on je jedan gadan, gadan čovek - zaključio je Katuf.

(M. R. / Izvor: cnn.com)