LOV NA BOGATAŠE: Direktor Poreske uprave otkriva kako se u Srbiji "love" utajivači poreza

Ivan Simič: Počećemo da radimo sa osam inspektora, da bi kasnije imali 20-30 inspektora. Na terenu gledamo veće kuće, ko su vlasnici tih kuća i da li su prijavili imovinu

Direktor Poreske uprave Ivan Simič izjavio je danas da će ta institucija nastaviti da radi na otkrivanju građana koji nisu ispunili zakonsku obavezi i prijavili imovinu vredniju od 35 miliona dinara, a do sada je utvrđeno da njih 633 to nije učinilo.

Simič je u intervjuu Tanjugu istakao da će i ti građani morati da podnesu prijave imovine, i biće kažnjeni sa tri odsto vrednosti ukupne imovine, kao i sa 20 odsto na imovinu za koju ne mogu da dokažu poreklo.

"Mi želimo sa tom novom prijavom da vidimo da li će podaci da se poklope sa onim što smo mi našli na terenu i u raznim bazama podataka i nakon toga ćemo da ih kaznimo sa tri odsto".

"Na taj način, kad dobijemo i njihove i naše podatke, neće biti više nijedne nedoumice da li je na pravilni iznos određena kazna od tri odsto", istakao je Simič i dodao da je za sada poslato 44 poziva građanima da podnesu prijavu imovine.

Prema njegovim rečima, oni koji su na vreme podneli prijave imovine proveravaće se kad stignu na red, a sada su prioritet oni koji nisu prijavili. Simič je naglasio i da unakrsnu procenu imovine i prihoda ne može da radi svaki inspektor terenske kontrole.

Pokrenućemo postupke zbog poreske utaje, naplatićemo i taj porez i onda još vršimo unakrsnu procesu imovine, ali svako ko nije uložio prijavu, biće kažnjen, bilo kada je stekao imovinu, rekao je on.

(Telegraf.rs / Tanjug)