TASOVAC: Estrada se širi kao ambrozija!

- Da bismo uopšte počeli da razmišljamo o kulturi u Srbiji, moramo da je razlikujemo od estrade. Jer gde god je kultura u povlačenju, tu se kao ambrozija u njenim budžetima pojavljuje estrada, rekao je ministar kulture Ivan Tasovac u svom prvom intervjuu od kada je stupio na dužnost

Novi ministar kulture Ivan Tasovac izjavio je da je od upravnih odbora ustanova kulture zahtevao da već od 1. oktobra raspišu javne konkurse za direktore.

- Zahtevam da svaki korak u tom procesu bude javan, dakle izložen oku medija čime će upravni odobori u pravom smislu reči preuzeti javnu odgovornost za svoj izbor - kaže on za "Politiku", u prvom intervjuu otkako je stupio na dužnost ministra.

Na pitanje šta javnost može da očekuje u nečemu što sad već postaje slučaj Narodni muzej, ali i Muzej savremene umetnosti, on kaže da Ministarstvo nije preduzimač i neće raspisivati građevinske tendere.

- Ako se nastavi ta praksa, neće me čuditi da me neko za godinu dana pita koliko je ministarstvo kulture i medija izgradilo kilometara puta i zašto nije - kaže on.

- Moguće je da preterujem, ali ovaj posao smatram veoma važnim, jer držim da su kultura i sila dva osnovna jezika kojim jedna država komunicira unutar sebe i prema spolja - ocenio je ministar kulture.

(Telegraf.rs / Tanjug)