REŠENA MISTERIJA: Džek Trbosek nije bio Britanac, već Nemac!

Detektiv Trevor Meriat iz Bedfordšira u Engleskoj već je sumnjao na mornara Karla Fajgenbauma, a kada je došao do dokumenata Skotland jarda, njegove sumnje su se potvrdile

Engleski detektiv u penziji Trevor Meriat tvrdi da je misteriozni ubica Džek Trbosek zapravo nemački mornar Karl Fajgenbaum. Do ovog otkrića došao je nakon 11 godina dugog istraživanja i analize starih dokumenata i zahvaljujući modernoj forenzici.

Meriat iz Bedfordšira u Engleskoj je već sumnjao na Fajgenbauma, mornara koji je često boravio u luci u blizini gradske četvrti u kojoj su se dogodila ubistva. Nakon što je na sudski način došao do dokumenata Skotlanda jarda, koja sadrže brojne beleške i izjave svedoka, njegove sumnje su se potvrdile.

Za sada je zvanično potvrđeno da je između 31. avgusta i 9. novembra 1888. godine Trbosek ubio pet žena: Meri En Nikols, Eni Čepmen, Elizabet Strajd, Ketrin Edouz i Meri Džejn Keli. One su nasmrt izbodene u londonskoj četvrti Vajtčepel. Postoje podaci da je pojedinim žrtvama bila izvađena utroba, a pretpostavlja se i da su bile prostitutke.

Nadimak, koji je ostao zapamćen u istoriji, vodi poreklo od pisma potpisanog sa Džek Trbosek, koje je u redakciju londonske Centralne novinske agencije poslala osoba koja je za sebe tvrdila da je ubica.

Mnogi su razvijali teorije o tome ko stoji iza ubistava koja su se dogodila krajem 19. veka. Neki su tvrdili kako je reč o Vinsentu van Gogu, književniku Luisu Kerolu, a spekulisalo je i da je ubica zapravo rođak kraljice Viktorije. Serija ubistava koje je počinio ozloglašeni Džek Trbosek više od 125 godina bila je tema mnogih knjiga, filmova, ali i rasprava onih koji su pokušali da reše ovaj misteriozni slučaj.

(Telegraf / Huffingtonpost.com)