SUPERIORNIJI OD HRVATA: Srpski vojni avioni kontrolišu nebo nad Balkanom!

Avioni Vojske Srbije, uz one iz Rumunije, ne računajući na prisustvo NATO-a, suvereni su gospodari na nebu iznad Balkana i kao takvi mogu da se brinu o njegovoj bezbednosti

RAT ZA NEBO BEZ AVIONA! U medijima su u poslednje vreme sve češći tekstovi da će nebo nad zemljama bivše SFRJ čuvati vojni avioni Hrvatske, ali to su danas odlučno demantovali iz Crne Gore, ali i BiH. Podaci do kojih je došao Telegraf.rs govore da je Vojska Srbije po tom pitanju uz Rumuniju najdominantnija na Blakanu!

Kako saznajemo, pre nekoliko meseci je Vazduhoplovstvo Hrvatske tražilo od srpske vojske da prinudno spusti avion koji nije dobio dozvolu za prelet preko njihove države, jer oni nisu bili u stanju da reaguju.

- Vojni avioni iz Srbije su pre nekoliko meseci na molbu kolega iz Zagreba, a u sklopu ATC koordinacije prinudno spustili jedan avion koji je bez dozvole leteo nad hrvatskim nebom, jer je Hrvatska Vojska u tom trenutku raspolagala sa samo jednim raspoloživim avionom - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Hrvatska, prema zvaničnim podacima, "na papiru" ima 32 aviona, ali aktivnih, koji mogu da u slučaju potrebe reaguju, je znatno manje, što je slučaj i s Vojskom Srbije, koja ima čak 80 aviona, ali na raspolaganju ih je mnogo manje. Ipak, i taj broj raspoloživih letelica je najveći u regionu.

(D. Z.)