KO JE ZAISTA BRANIO SARAJEVO: Ovo je pravi Valter - četnički potpukovnik! (FOTO)

Četnički potpukovnik Žarko Todorović, pod komandom generala Draže Mihailovića, bio je pravi junak po kome je snimljen kultni film "Valter brani Sarajevo"

Posle pisanja Telegrafa, koji je uz pomoć autora brojnih knjiga o četničkom pokretu Miloslava Samardžića razbio mnoge mitove iz istorije koju su generacije u SFRJ učile o komunističkom Valteru, koji je branio Sarajevo, da je on bio četnik i pod komandom Dragoljuba Draže Mihailovića, naš portal ide korak dalje i donosi pravo ime junaka iz Sarajeva, a to je potpukovnik Žarko Todorović!

Veliko zanimanje za prošlu temu - o ofanzivi četnika na osovinske formacije u oblasti Sarajeva i u samom Sarajevu - automatski nam je postavilo novi zadatak: Valter.

Naime, svi znaju za film ''Valter brani Sarajevo'', ali ispostavilo se da je retko kome poznato na osnovu kojih događaja je taj film snimljen.

U Drugom svetskom ratu zaista su postojala dva Valtera:

- Vladimir Perić Valter, komunista, i

- Potpukovnik Žarko Todorović Valter, četnik.

Potpukovnik Todorović je uspeo da pobegne agentima Gestapoa, u Zagrebu, gde su ga vodili da otkrije tamošnje veze. Ostao je u Zagrebu, kao komandant četničkih ilegalaca u Hrvatskoj, ali je ponovo uhapšen 9. septembra 1943. i odveden u Mauthauzen. Podvrgnut je najvećim mukama, ali pošto je preživeo šest meseci - što nikome do tada nije uspelo - Nemci su ga iz najtežeg prebacili u najlakši deo logora.

Posle rata je bio pukovnik francuske armije, pa visoki činovnik francuske vlade. Komunisti su tražili njegovo izručenje, da mu sude kao narodnom neprijatelju, izdajniku, ratnom zločincu, itd, što je odbijeno kao neozbiljno.

Preminuo je u Parizu, u dubokoj starosti, posle 2000. godine. Kao i druge četničke oficire koji su preživeli rat, pa i sve one koji su preživeli Mauthauzen, komunisti su i potpukovnika Todorovića pod lažnim optužbama proglasili za ratnog zločinca.

Međutim, delove njegove biografije iskoristili su za snimanje filma ''Valter brani Sarajevo".

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

 

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

 

(D. Z. / Miloslav Samardžić)