STARI ZANATI U SRBIJI NA IZDISAJU: Srbija više ne treba jorgandžije, voskare...

Poslodavci prošle godine nisu bili zainteresovani za angažovanje poštara, fotografa, telegrafiste ili daktilografa s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje

Savremene tehnologije potpuno potisnule profesije bez kojih se nekada nije moglo. Jorgandžija, voskar, ćilimar, zanimanja su koja su skoro izumrla.

Nijedan poštar, fotograf, niti telegrafista u Srbiji nije našao posao prošle godine. Poslodavci nisu bili zainteresovani ni za angažovanje nekog od 1.026 daktilografa s evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ). Nikom nisu bili potrebni ni radio i TV mehaničari.

Ovo su samo neke od profesija koje su izgubile bitku s vremenom i novim tehnologijama. Novi način komunikacije i savremeni način života potpuno su istisnuli i stare zanate, pa na birou više nema nijednog jorgandžije, kišobrandžije, krznara, voskara, ćilimara. Majstori ovih struka mogu se naći još samo u malim porodičnim radnjama u kojima se znanje prenosi s kolena na koleno.

- Ideja je da se prevaziđe neusklađenost i da se đaci ne školuju za zanimanja za kojima više ne postoji potreba. Mnogo je jeftinije napraviti selekciju i obrazovati samo kadar koji će moći da se zaposli, nego plaćati prekvalifikaciju onih koji su završili škole za zanimanja koja niko od poslodavaca više ne traži - priča Tanja Bjelobrk.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)