25. GODINA OD SMRTI LEGENDE: Grob Pavla Vuisića niko nije posetio! (FOTO) (VIDEO)

Kultni glumac bio je veliki boem, neostvareni novinar i pravnik, nije voleo da daje intervjue, ali je obožavao reku, brodove, decu i svoju ženu Mirjanu. Nije želeo nikog na sahrani, a na njegovom grobu ni danas nema krsta

Pre dvadeset i pet godina, na današnji dan, preminuo je Pavle Vuisić, jedan od najvećih glumaca koji je živeo na prostoru bivše SFRJ. Večni boem, voljen svuda gde se pojavljivao, a voleo je samo svoju Suli - Mirjanu Vuisić, s kojom je proveo pune 32 godine u braku.

Evociranje uspomena na detalje iz njegove svakodnevice ni danas nikog ne ostavlja ravnodušnim, iako je, kako se Telegraf uverio na licu mesta, njegov grob danas, na godišnjicu smrti, nije niko posetio.

Na Novom groblju, u "Aleji velikana" nalazi se veliki spomenik od belog mermera. Na tom mestu je porodična grobnica Vuisića u kojoj počiva čuveni Paja.

Kako smo se uverili, veliki beli grob na parceli 78 niko nije obišao, nema zapaljenih sveća, kao ni venaca, ni cveća, a iz saksija raste korov. Zanimljivo je i to da grob s potpisom kamenorezačke kuće "Tepavac" nema na sebi urezan krst, ali su zato tu imena s godinama smrti drugih Vuisića - Dušana, Mirjane, Radmile i Dobrile.

Filmsku karijeru otpočeo je 1955. epizodnom ulogom u "Šolaji", a ubrzo zatim dobio je i glavnu rolu u "Tri koraka u prazno", za koju je nagrađen Zlatnom plaketom Arena na festivalu u Puli. Jedan od retkih istaknutih filmskih glumaca koji ništa ne duguju pozorištu, tokom čitave karijere izuzetnom jednostavnošću življenja i glumljenja svrstao se u sam vrh evropske filmske glumačke elite. Uvaženi kritičari toga doba isticali su da se činilo kao da uopšte ne glumi, da je uvek isti, ali da je svaku emociju i mimiku njegovog lica bilo nemoguće ponoviti. Upoređivali su ga sa Žanom Gabenom, Orsonom Velsom i mnogim drugim slavnim glumcima.

Upravo je Orson Vels za Pavla rekao da je veći glumac i od njega samog, da mu zavidi i da je on vulkan glume. Od njega je na poklon dobio šubaru koju je slavni holivudski glumac nosio na snimanju "Bitke na Neretvi". Dok je bio u Jugoslaviji, Vels je redovno išao u Kinoteku i gledao Pavlove filmove. Svi su verovali da je bio onaj kalibar glumca koji bi ma gde da se rodio ili pojavio, sigurno napravio veliku i blistavu karijeru, ali njega to nije zanimalo.

(D. Z.)