MAKEDONAC OJADIO SRPSKE FIRME: Do bankrota doveo Agrohem, Navip i Fidelinku!

Bivši makedonski ministar ekonomije Žanko Čado odigrao je ključnu ulogu u uništavanju srpskih firmi "Agrohem", "Navip" i "Fidelinka" i izvlačenju novca iz naše zemlje na ofšor-račune

Bivši makedonski ministar ekonomije Žanko Čado odigrao je ključnu ulogu u uništavanju srpskih firmi "Agrohem", "Navip" i "Fidelinka" i izvlačenju novca iz naše zemlje na ofšor-račune, otkrio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona.

Čado, koji se trenutno krije u Sloveniji, ali i dalje posluje u toj i našoj zemlji, ojadio je ove firme prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor-kompanija.

On je, kao kadar stranke Demokratske alternative, od 1998. do 1999. bio ministar u vladi Ljupča Georgijevskog, ali je podneo ostavku "iz ličnih razloga". Ubrzo nakon toga, za njim je raspisana poternica zbog nekoliko pronevera. Uprkos tome, on je 2002. uspeo da bez problema kupi "Agrohem".

Njegova uloga u "Agrohemu" je, nakon što je kompanija uložila milione dolara u poslove sa ofšor-kompanijama i bankrotirala, ostala nejasna. Nakon bankrota ove kompanije stotine radnika je otpušteno. Čado je nezakonitim transakcijama doveo do bankrota "Navip" i "Fidelinku", a ukupno 1.300 radnika u ta tri preduzeća ostalo je bez posla.

(Telegraf / Izvor: icij.org)