KAKO SU UNIŠTAVANE FIRME U SRBIJI: Na loše privatizacije potrošena 51 milijarda dolara!

Novac je iznošen iz zemlje, jer Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne izbaci radnike na ulicu kad otuđi neku firmu, a Zakon o privatizaciji je kupcu dao za pravo da ne obelodani svoj identitet

Američki novinari nedavno su objavili da su srpski biznismeni bliski vlastima, preko ofšor firmi u inostranstvu, a na tuđe ime, od 2000. do 2011. kupovali bagatelno preduzeća u Srbiji i tako iz zemlje izneli čak 51 milijardu dolara!

Majkl Hadson, urednik Međunarodnog konzorcijuma za istraživačko novinarstvo iz Vašingtona, ove rezultate je objavio posle mesečnog proučavanja ofšor skandala u našoj zemlji.

- Podaci do kojih smo došli pokazuju da je Srbija među vodećim državama u svetu kad su u pitanju ilegalni tokovi kapitala. Istraživanje Globalnog finansijskog integriteta svrstalo je vašu zemlju u top 16 nacija po broju ofšor skandala - objasnio je Hadson.

On je precizirao da je novac iznošen iz zemlje, jer Agencija za privatizaciju nije osigurala da kupac ne izbaci radnike na ulicu kad otuđi neku firmu, a sporni Zakon o privatizaciji je kupcu dao za pravo da ne obelodani svoj identitet ili vlasničku strukturu svoje kompanije.

(N. Sekulić)