Nemačka sela traže radnike iz Srbije!

Poslovi u Nemačkoj su mahom plaćeni od 800 do 6.000 evra, a stan i hrana su u većini slučajeva obezbeđeni

Inženjeri, medicinski radnici, IT stručnjaci, zanatlije... iz inostranstva lako mogu da se zaposle u seoskim područjima Nemačke. Takva zanimanja imaju najveće šanse i za posao u nemačkim gradovima, mada je tamo konkurencija daleko veća, jer i većina Nemaca i imigranata želi da živi u urbanim sredinama, kaže Štefan Kronert iz Berlinskog instituta za stanovništvo i razvoj.

Naša Nacionalna služba za zapošljavanje ima ugovor s nemačkim biroom rada, pa medicinski radnici iz Srbije mogu tako da pronađu posao u Nemačkoj. Ostali mogu to da učine preko agencija za zapošljavanje u inostranstvu. Poslovi u Nemačkoj su mahom plaćeni od 800 do 6.000 evra, a stan i hrana su u većini slučajeva obezbeđeni. Agencije ne naplaćuju proviziju od kandidata, već od firme poslodavca.

Miloš Vučković, saradnik Delegacije nemačke privrede u Srbiji, kaže da zainteresovani moraju samoinicijativno da nađu poslodavca u Nemačkoj da bi ušli u taj proces. Prilikom pronalaženja posla mogu da traže i pomoć od ambasade, drugih institucija ili da pretražuju sajtove. Kad nađu poslodavca, on je taj koji će pokušati da obezbedi i radnu dozvolu, za početak na tri meseca.

(Telegraf.rs / Izvor: Kurir-info.rs)