SPREMITE PARE ZA ZIMOVANJE: Zbog PDV-a skuplji aranžmani na Kopu i u banjama!

Ukoliko se PDV na hotelske usluge podigne sa osam na 20 odsto, hoteli na Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji moraće da povećaju cene za pet do 10 odsto, dok će polovina objekata u unutrašnjosti biti zatvorena

Ukoliko se PDV na hotelske usluge podigne sa osam na 20 odsto, hoteli na Kopaoniku i u Vrnjačkoj Banji moraće da povećaju cene aranžmana za pet do 10 odsto, dok će polovina objekata u unutrašnjosti biti zatvorena.

Ovako crni bilans izveli su hotelijeri okupljeni u udruženju "Hores", koje broji preko 180 hotela, motela i drugih smeštajnih objekata. Njiihova računica pokazuje da će nedeljni aranžmani u proseku biti skuplji za oko 200 evra!

Nikola Avram, direktor "MK Mauntin rizorta", u čijem sastavu posluju hotel Grand, Anđela i apartmani Konaci, kaže da je situacija krajnje ozbiljna i da će PDV od 20 odsto dovesti do toga da će svi hoteli na Kopaoniku poslovati s gubitkom, a da najveći broj hotela na Zlatiboru, u Vrnjačkoj banji i ostalim turističkim centrima Srbije, više neće moći da radi.

- Ako se zaista poveća PDV za čak 12 procenata, moraćemo da cene aranžmana podignemo za sedam do 10 odsto da bi preživeli godinu. Drugog izlaza nema. Ali šta je s preostalim hotelima? Sigurno je da će 70 odsto hotela u Srbiji u tom slučaju morati da okači katanac - kaže Avram za Telegraf.rs.

- Mi se iskreno nadamo da će nadležni imati sluha i stopu PDV-a sa osam podići najviše na 10 odsto, što bi moglo da se podnese - smatra Mihajlović.

(Natalija Sekulić)