Keljmendi donirao novac za gradnju džamije

Vođa jedne od najopasnijih kriminalnih grupa na Balkanu dao je oko 50.000 evra za gradnju džamije u okolini Sarajeva

Naser Keljmendi, za koga se sumnja da je vođa jedne od najopasnijih kriminalnih grupa na Balkanu, donirao je veliku svotu novca za gradnju džamije u Bosni i Hercegovini, a donacijama su se istakli i drugi osuđeni kriminalci, objavio je sarajevski Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Istražujući povezanost poznatih kriminalaca s verskim zajednicama, CIN je dobio potvrdu da je Keljmendi, koji je trenutno u pritvoru u Prištini, donirao oko 50.000 evra za gradnju džamije u okolini Sarajeva.

Među osobama koje su pomogle gradnju verskih objekata u BiH je i Tasim Kučević, koji je zbog niza teških krivičnih dela osuđen na 14 godina zatvora, navodi CIN, a prenose mediji u BiH.

Informaciju o donaciji potvrdio je Esad Hasanović, zamenik direktora građevinske firme Rasno-Meka kompani iz Sarajeva, koja je gradila džamiju u naselju Ilidža.

CIN podseća da je u vreme doniranja novca za džamiju Keljmendi uveliko bio pod istragom za ubistva, a njegovi sinovi su se sumnjičili za oružane obračune i nasilničko ponašanje.

Rijaset Islamske zajednice BiH objasnio je da nema način da proveri imovinu donatora, i da bi za njih bile neprihvatljive sve donacije osobe koja je imovinu stekla na nedopušteni način, poput prodaje narkotika.

(Telegraf.rs / Tanjug)