OLAND: Američko prisluškivanje mora da prestane

Francuski predsednik poručio je svom američkom kolegi Baraku Obami da su postupci NSA "neprihvatljivi među prijateljima i saveznicima". Američki zvaničnici su priznali da Francuzi imaju legitimno pravo na prigovor, ali su neka izveštavanja o programu NSA okarakterisali kao iskrivljena

Francuska je zvanično poručila SAD da prisluškivanje telefonskih razgovora francuskih građana mora da prestane, ali je nagovestila sprečavanje daljeg spora dveju država o tom pitanju.

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je telefonom sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom, nakon što je odbegli službenik Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Edvard Snouden izneo podatke, koje su preneli neki evropski mediji, da su američke obaveštajne službe prisluškivale milione razgovora francuskih državljana.

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je svom američkom kolegi Baraku Obami da su postupci NSA "neprihvatljivi među prijateljima i saveznicima". Američki zvaničnici su priznali da Francuzi imaju legitimno pravo na prigovor, ali su neka izveštavanja o programu NSA okarakterisali kao iskrivljena.

Obama je već pokrenuo istragu o tome kako SAD prikuplja obaveštajne podatke u cilju da umiri zabrinutosti vezane za pravo građana na privatnost, stoji u saopštenju Bele kuće.

(Telegraf.rs / Tanjug)