Šverceri nafte i cigareta ukradu 300 miliona evra

Na derivate nafte se plaća akciza, i to na svaki litar, pa je mogućnost zarade, ako se plaćanje akcize izbegne, velika. Zbog toga je onih koji se upuštaju u tu vrstu posla mnogo, a uz to, slobodno se može reći i da su maštoviti

Zbog ilegalnog prometa akciznih proizvoda iz oblasti naftne i duvanske industrije državni budžet godišnje gubi oko 300 miliona evra, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

- Interes Vlade je da se iskoreni siva ekonomija i ilegalna trgovina i da kompanije posluju na regularnom tržištu. Nadležne institucije će preduzeti snažnu i koordiniranu akciju pojačane kontrole i izmene propisa da bi se pooštrila kaznena politika i dosledno sprovodile zakonske odredbe - istakao je premijer Ivica Dačić u razgovoru s predstavnicima naftne i duvanske industrije.

Na derivate nafte se plaća akciza, i to na svaki litar, pa je mogućnost zarade, ako se plaćanje akcize izbegne, velika. Zbog toga je onih koji se upuštaju u tu vrstu posla – recimo, da krijumčare tu robu, uprkos opasnostima – mnogo, a uz to, slobodno se može reći i da su maštoviti. Naime, derivati nafte se, osim "preuzimanja" s brodova ili iz cisterni (pretakanje), što je najčešće – i što uglavnom svi znaju, ali dokaza nema, ili se ne može do njih lako doći jer podrazumeva organizovanu mrežu saradnika – mogu poptuno legalno uvesti, ali prodati malo drugačije. Tako je potpuno legalno, za određene industrijske grane i proizvodnju hemijskih proizvoda uvesti različite komponente i sastojke, čijim se namešavanjem dobijaju određeni proizvodi, pa i derivati. Zahvaljujjući tome, umesto određenih hemijskih proizvoda, na tržište se plasiraju derivati.

(Telegraf.rs / Izvor: Dnevnik)