Jovanka Broz uzalud apelovala: Više sam gladna nego sita!

Kako je navela u pismu pokojna Titova udovica, njen status od 1978. godine može se nazvati modernim ropstvom u srcu Evrope

Jovanka Broz svojevremeno je poslala pismo upućeno "predsedniku" u kome je molila državu da joj pomogne, navodeći da je moderna robinja u srcu Evrope i da živi u bedi, više gladna nego sita. Međutum, misterija je kom predsedniku je pismo zapravo upućeno.

Pismo, zapravo, predstavlja njen odgovor na tople reči koje joj je "predsednik" uputio preko čoveka kog oboje cene i poštuju. Ipak, nejasno je da li je ono upućeno Ivici Dačiću, koji je tada postao predsednik SPS-a, ili Vojislavu Koštunici, poslednjem predsedniku Savezne Republike Jugoslavije (2000-2003), koji je od 2004. do 2008. bio predsednik Vlade Srbije.

U pismu stoji:

"Poštovani gospodine predsedniče, hvala Vam na toplim rečima koje ste mi uputili preko čoveka koga veoma cenim i poštujem, isto kao i Vi. Slažem se sa konstatacijom da se moj status od 1978. godine, pa do danas može nazvati modernim ropstvom u srcu Evrope – sve imam, a ništa nemam i više sam gladna nego sita. Snegove i hladnoće poslednjih desetak zima sam jedva preživela. Nadam se da je tome došao kraj posle ovih promena, kojima se i ja veoma radujem i od kojih mnogo očekujem.

Međutim, da je Jovanka mnogo pre ovog pisma tražila pomoć od države, potvrdio je nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ (1990-1991) Borislav Jović, koji je rekao da se obratila Predsedništvu za pomoć jer je imala primedbe na proces ostavinskog postupka, ali i kako bi zahtevala da joj se obezbede pristojniji uslovi za život.

Jovanka će biti sahranjena u subotu u 12 sati u Kući cveća uz sve vojne počasti, ali bez obeležja - zastave, krsta i petokrake.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše novine)