Spaseno 700 emigranata kod obala Sicilije

Patrolni čamci su izveli pet operacija i spasili ljude, među kojima je bilo nekoliko desetina žena i dece, u moru između Sicilije i severne Afrike

Italijanska mornarica i plovila obalske straže spasili su preko noći više od 700 emigranata u moru između Sicilije i severne Afrike, u trenutku kada kriza s ilegalnim imigrantima koja je ovog meseca odnela na stotine života ne pokazuje znakove jenjavanja.

Patrolni čamci su izveli pet operacija i spasili ljude među kojima je bilo nekoliko desetina žena i dece, saopštile su danas lokalne vlasti, a preneo Rojters.

Nekoliko stotina "ilegalaca" dovedeno je u već prenatrpan imigracioni prihvatni centar na južnom italijanskom ostrvu Lampeduza.

Italijanski premijer Enriko Leta je izvršio pritisak na lidere Evropske unije u Briselu da povećaju pomoć mediteranskim zemljama, među njima Italiji, Grčkoj i Malti, koje su podnele najveći deo krize, podsetila je britanska agencija.

Italijanski prihvatni centar na Lampeduzi, bori se da prihvati ogroman broj emigranata koji beže od građanskog rata ili nemira u Siriji, Egiptu ili drugim arapskim i afričkim zemljama. Oni pokušavaju da pređu Sredozemno more, često u krajnje nebezbednim plovilima i domognu se Italije.

Prema Ujedinjenim nacijama, više od 32.000 emigranata došlo je do sada, ove godine, brodovima do južne Italije.

(Telegraf.rs / Tanjug /Foto- Ilustracija)