EU POMOĆ: Italijanskim izbeglicama 30 miliona evra

Prvi čovek Evropske komisije Barozo je zajedno sa italijanskim premijerom Letom došao na Lampeduzu kako bi se upoznao sa problemom izbeglica. Lokalno stanovništvo ih je izviždalo, jer su ih Italija i EU zaboravili i ostavili da se sami nose s prilivom hiljada ilegalnih imigranata

  • 0

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo je tokom posete italijanskom ostrvu Lampeduza, u blizini kojeg je prošle sedmice u brodolomu stradalo gotovo 300 ilegalnih imigranata, najavio da će Italija iz fondova Evropske unije dobiti dodatnih 30 miliona evra za pomoć u dočeku i smeštaju izbeglica. Barozo i italijanski premijer Leta su iskritikovani kada ih je lokalno stanovništvo izviždalo prilikom posete.

Barozo je obećao da će neumorno raditi na unapređenju politike EU za dobijanje azila, kao i poboljšanje rada agencije za upravljanje granicama EU, Fronteksa. Prvi čovek Evropske komisije je posetio Lampeduzu zajedno sa italijanskim premijerom Enrikom Letom, koji je objavio da će Italija organizovati državnu sahranu za žrtve brodoloma.

Baroza i Letu je na Lampeduzi dočekalo i nekoliko ljutitih lokalnih stanovnika, koji su uzvikivali "Sramota" i "Ubice". Stanovnici tog ostrva se već dugo žale da su ih Italija i EU zaboravili i ostavili da se sami nose sa prilivom hiljada ilegalnih imigranata, uglavnom iz Afrike, koji u pokušaju da se dokopaju evropskog tla pristižu na to ostrvo.

- Treba da se stide! Oni moraju da reše ovaj humanitarni problem - rekao je jedan demonstrant u blizini mesta gde je posle brodoloma pronađeno gotovo 300 tela nelegalnih imigranata iz Afrike.

Prvi čovek Evropske komisije je odao počast ispred mrtvačkih sanduka sa 289 žrtava, uglavnom Eritrejaca, koji su dosad pronađeni posle nesreće kad se brodić sa više od 500 ljudi u četvrtak 3. oktobra prvo zapalio, a zatim i potonuo u blizini Lampeduze. Spasilačke službe su uspele da spasu 155 ljudi.

Nesreća kod Lampeduze je skrenula pažnju javnosti na lošu imigracionu politiku Evropske unije, pa je Komisija pozvala članice EU da preduzmu mere za unapređenje rada Fronteksa, agencije za upravljanje granicama EU, u cilju sprovođenja velike akcije na Mediteranu od Kipra do Španije za uvežbavanje spasilačkih intervencija.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA