STRAH JE OPRAVDAN: Na tržištu Srbije nekvalitetna hrana koju niko ne kontroliše!

Sokovi bez voća, riba iz oblasti u blizini Fukušime i viršle u kojima ima svega osim mesa samo su neke od namirnica čiji je kvalitet u najmanju ruku sumnjiv. Organizacije za zaštitu potrošača apeluju na oprez

Iako vlada mišljenje da je hrana u Srbiji dobrog kvaliteta, afere koje se događaju s vremena na vreme ne podržavaju u potpunosti tu teoriju. Postavljene standarde u poslednje vreme ne zadovoljavaju sokovi, a među sumnjivim namirnicama su i riba, meso, ali i hleb.

Najpre su povučeni voćni sokovi, jer je utvrđeno da ne sadrže količinu voća koja je naznačena na njihovom pakovanju. Onda se pojavila sumnja da je riba koju jedemo u stvari poreklom iz oblasti FAO zone 61 koja se nalazi u blizini Fukušime, svetski poznate po izlivanju radioaktivnog otpada u okean.

Da razloga za strah ima, potvrđuje i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača.

- Opravdana je bojazan potrošača da se kod nas na tržištu nalazi svakakva roba. Mnogi proizvođači su nepoznati, a Srbija nema Nacionalni savez za bezbednost hrane, ali ni agenciju koja bi se bavila tim pitanjem. Nedostatak para ne može biti opravdanje, jer je primarni interes bezbednost i zdravlje potrošača. Sve sumnje i afere potvrđuju opravdani strah da na tržištu ima svega i svačega – navodi Papović.

(Marija Stojanović)