ŠESTA LIČKA VERNA DO GROBA: Ko su hrabri saborci Jovanke Broz? (VIDEO)

Veza Šeste ličke proleterske divizije i prve i jedine dame SFRJ datira još iz 1944. godine i čuvenog Desanta na Drvar, kada su Ličani herojski spasili voljenog maršala

LIČANI VERNI DO GROBA! Jovanku Budisavljević Broz na večni počinak uz pesmu "Bela ćao", pored mnogobrojnih prijatelja i rodbine, ispratili su i njeni sabornici iz Šeste ličke proleterske divizije, koji su i nakon toliko godina ostali verni svojoj Joki.

Pripadnici Šeste ličke proleterske divizije došli su ispred Kuće cveća da odaju počast "ratnoj drugarici" i bili su posmrtna straža pored kovčega.

Jovanka Budisavljević je rođena 7. decembra 1924. selu Pećanima u Lici, od oca Miće i majke Milice kao drugo dete u porodici. Sa 17 godina je stupila u Savez komunističke omladine Jugoslavije.

Godine 1943. tokom Drugog svetskog rata ranjena je u nogu i razbolela se od tifusa, a te godine joj je poginuo brat Maksim i umro otac.

U 21. godini je dobila dva "ordena za hrabrost", a takođe je i nosilac Partizanske spomenice 1941. Josipa Broza Tita je upoznala prilikom nemačkog desanta na Drvar 1944. godine.

(D. Z.)