IZRAEL: Znamo da nas Amerika prisluškuje, zašto se Evropa čudi!?

- Amerikanci sebe opravdano vide kao supersilu, ali pogrešno misle da mogu da rade što god hoće, uključujući prisluškivanje - rekao je bivši šef Mosada Dani Jatom

U trenutku kada se gomilaju izveštaji da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala razgovore čak 35 svetskih lidera, uključujući i nemačku kancelarku Angelu Merkel, mnogi Izraelci smatraju da bi bilo naivno misliti da SAD nisu to isto činile i svom najbližem savezniku Izraelu.

Međutim, umesto ogorčenja viđenog u Francuskoj, Španiji i Nemačkoj, Izraelci se čine spremnim da prihvate mogućnost da ih je "Ujka Sem" prisluškivao.

I dok se svet pita da li je američki predsednik Barak Obama znao za čitav program prisluškivanja ili ne i u kojoj je meri špijuniranje zaustavljeno, u Izraelu su komentari usredsređeni na ulogu Izraela kao moguće žrtve američkog prisluškivanja, koje ta zemlja bolje izbegava nego drugi, i kao "agresora", koji se navodno ubacio u komunikacije Jelisejske palate.

- Mislim da je skoro univerzalna pretpostavka da svako pokušava da špijunira svakoga - izjavio je Mark Heler iz Instituta za nacionalne bezbednosne studije u Tel Avivu za Foks njuz.

Na kraju krajeva zato skoro svako preduzima koje god kontramere može, ako želi da sačuva tajne. U slučaju Evropljana, oni su takođe špijunilali prilično, rekao je Heler.

Na pitanje da li je Izrael žrtva ili agresor, komentator odgovara da je pomalo i jedno i drugo, a da pravi odgovor bez obzira na nastojanja Edvarda Snoudena neće ugledati svetlo dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)