Kriminalcima amnestija na Kosovu?!

Na spisku osuđenika predloženih za amnestiju koji je sastavila Korektivna služba Kosova, ima i optuženih za zločine ili osumnjičenih koji su trenutno pod istragom

Iako zvaničnici tvrde da teški kriminalci neće biti puštani na slobodu, na spisku više stotina osuđenika predloženih za amnestiju nalaze se ubice i korumpirani zvaničnici.

Korumpirani bivši šef radne grupe za borbu protiv korupcije i osoba koja je ubila pripadnika međunarodnih mirovnih snaga samo su dvoje od oko 350 ljudi koje su zatvorske vlasti predložile za prevremeno puštanje omogućeno novim Zakonom o amnestiji na Kosovu, saznaje BIRN.

Spisak, u koji je BIRN imao uvid, sastavila je Korektivna služba Kosova, u čijoj se nadležnosti nalaze kosovski zatvori, i prosledila ga sudovima na razmatranje. Neke od predloženih osoba su zatvorenici, ali ima i optuženih za zločine ili osumnjičenih koji su trenutno pod istragom.

Zvaničnici, međutim, insistiraju na tome da nisu svi zatvorenici sa spiska podložni pomilovanju i obećavaju da se opasni kriminalci neće naći na slobodi.

Kosovski sud je proglasio zakon prihvatljivim, ali je poništio članove kojima se amnestiraju krivična dela uništavanja ili oštećivanja imovine, paljenja, pomoći izgrednicima i falsifikovanja dokumenata.

S druge strane, amnestirane mogu biti osobe koje su počinile zločine narušavanja ustavnog poretka, pobune, narušavanje teritorijalnog integriteta, špijunaže, nezakonitog prelaska granice, pozivanja na mržnju, nezakonitog vršenja medicinskih usluga i nezakonitog posedovanja oružja.

Time što neće biti krivično gonjeni zbog nekadašnjeg otpora vlastima u Prištini, Srbima sa severa Kosova biće omogućeno da u budućnosti obavljaju javne funkcije na Kosovu.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)