ŠTA ĆE NAM NEDOSTAJATI ZA 10 GODINA? Od železnice, preko novina i nafte do ljudi!

Mladi svet i radna snaga, železnica i vozovi, štampani mediji i školske table, male prodavnice i industrijski centri - samo su neke od stvari za koje se veruje da neće postojati za deset godina u Srbiji. Šta vi mislite?

Jeste li se ikad zapitali čega sve neće biti 2023. godine u Srbiji? 

Pametni telefoni i popularni tablet računari zameniće skoro sve ostale uređaje. Male radnje u kojima još uvek kupujemo "na crtu" potpuno će iščeznuti. Nekadašnji industrijski centri će opusteti i sav narod sliće se u najviše tri grada u Srbiji.

Železnice i vozova neće biti. Rezerve nafte svešće se na minimum, a čiste pijaće vode biće znatno manje. Štampane novine biće na umoru. Narod u Srbiji biće još stariji, jer nećemo uspeti da podmladimo naciju. Postojanje škola u današnjem obliku je pod pitanjem, dok je sasvim sigurno da isturenih odeljenja neće biti. 

Šta bi još moglo da nestane (ili da se značajno smanji) u narednoj deceniji? Ovim pitanjem na svetskom nivou nedavno se bavilo i četrdeset uglednih svetskih analitičara čiju je listu objavio američki časopis "The Futurist”, a mi smo odgovor dobili od književnika i novinara Raše Popova, sociologa Ratka Božovića i dr Vladimira Nikitovića sa Instituta društvenih nauka.

1. Nedostajaće nam LJUDI

Srbija je sada već stara nacija, a za deset godina bićemo još stariji. Istraživanja Instituta društvenih nauka ukazuju na to da i uz sve politike koje država i lokalne samourave sprovode, a koje podstiču nantalitet, neće dati rezultate kakve priželjkujemo. Bićemo sve stariji, a mladi ljudi, a samim tim i radna snaga će nam i te kako faliti u narednoj deceniji.

Šta vi mislite, šta će nam sve nedostajati za deset godina?

(M. B.)