AUTOR KNJIGA O DRAŽI: Serija "Ravna gora" blati četnike i veliča komuniste!

- Još u izjavama od pre godinu i više dana, videlo se da će serija Radoša Bajića doneti novi talas (neo)komunističke propagande, ali ovoliko karikiranje niko nije očekivao - kaže Miloslav Samardžić

Autor brojnih knjiga o generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću i četničkom pokretu Miloslav Samardžić kaže u autorskom tekstu za naš portal da je serija "Ravna gora", koju je u nedelju gledalo dva miliona i 270.000 gledalaca, urađena pristrasno, da veliča komuniste, a blati ravnogorce, kao i da ima istorijskih neistina.

- Još u izjavama protagonista pre godinu i više dana, videlo se da će serija ''Ravna gora'' Radoša Bajića doneti novi talas (neo)komunističke propagande, ali ovoliko karikaranje verovatno niko nije očekivao. U prvoj epizodi ne samo što nema pomena Ravne gore, Draže i četnika, nego je u poslednjem kadru, ni manje ni više, nego Lenjinova slika, uz neumereno veličanje komunista. Slika vođe boljševika ujedno je i poslednji kadar u jedinoj akcionoj sceni: dok padaju bombe na Beograd 6. aprila 1941, komunista trči kroz eksplozije da bi spasao štiglića! On je radnik, ali intelektualac, a po manirima, što se kaže, gospodin čovek. Kad je prikazan u stanu, kamera se zadržala na knjigama iz njegove lične biblioteke. Nema ih malo, a obimne su! Nije mu promakao štiglić, koji je slomio krilo, udarivši u prozor. Komunista je, naravno, humanista. Uzima pticu, pravi joj kutiju, hrani je i čuva. A sutradan ujutru je nosi u fabriku, sa sve kutijom, valjda da se ne bi osećala odbačenom, šta li... Tad počinje bombardovanje Beograda, a komunista iz skloništa trči do štiglića, ne obazirući se na pretnje i psovke svog starijeg druga. Da, i taj je komunista, i to zadužen da se stara o bezbednosti ovog prvog. Hoće se reći: jaka je to organizacija, nije šala! Uz pticu, komunista spasava i brošuru s pomenutom Lenjinovom slikom na naslovj strani - piše Samardžić.

1. Zadatak svih mobilisanih članova KPJ je, na prvom mestu, da utiču na stvaranje rasula u Jugoslovenskoj vojsci, da šire zabunu među oficirima i vojnicima i ubede ih da je poraz posledica nekompetentnosti oficirskog kadra, što bi značilo kraj njihovom bilo kakvom autoritetu;

2. Da pokupe sve oružje i ratni materijal napušten u panici i sakriju ga na bezbedna mesta radi kasnije upotrebe;

3. Da pruže svu potrebnu pomoć ustašama i drugim separatističkim organizacijama koje doprinose brzom padu režima.

U oduševljenju zbog sloma države koju su toliko mrzeli, komunisti se aprila 1941. nisu ustručavali da pucaju u leđa jugoslovenskim vojnicima, kao, na primer, u Kragujevcu.

Ne očekujte da to vidite u drugoj epizodi!

Ukoliko vas je ova tema zainteresovala, knjige sa detaljnijim opisima možete naručiti ovde:

http://www.pogledi.rs/category/knjige-o-cetnicima/

I ovde:

http://www.pogledi.rs/knjige/

(Telegraf.rs)