EPS socijalno ugroženima otpisuje februarske račune

Oko 102.000 domaćinstava, za potrošnju do 350 kilovat-časova, odnosno 450 kilovat-časova mesečno, imaće popust od 100 odsto

Elektroprivreda Srbije (EPS) će socijalno ugroženim domaćinstvima otpisati februarske račune za struju vredne oko 200 miliona dinara, rečeno je na konferenciji za novinare EPS-a.

Na osnovu predloga predsednika Srbije Borisa Tadića, oko 102.000 domaćinstava imaće popust na februarski račun za struju od 100 odsto, za potrošnju do 350 kilovat-časova, odnosno 450 kilovat-časova mesečno, rekao je pomoćnik direktora EPS-a za distribuciju električne energije Radovan Stanić.

Taj popust se odnosi na domaćinstva koja su korisnici prava na materijalno obezbeđenje za potrošnju do 450 kilovat-časova i domaćinstva koja su u stanju izuzetne socijalne potrebe, čiji ukupan mesečni prihod ne prelazi dvostruki cenzus za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, za potrošnju do 350 kilovat-časova električne energije mesečno, dodao je Stanić.

Kupci iz ovih kategorija, bez obzira na potrošnju, u februaru neće plaćati naknadu za obračunsku snagu i merno mesto, a da bi iskoristile taj popust za februar, navedene kategorije kupaca nisu uslovljene izmirenjem dosadašnih dugova za struju, dodao je Stanić.

Za potrošnju veću od 350 odnosno 450 kilovat-časova, tim domaćinstvima će se, kao i do sada obračunavati popust od 35 odsto, a ostaju da važe i stari popusti od pet odsto za redovno izmirivanje računa, kao i popusti od 11,89 odsto za potrošnju do 350 kilovat-časova.

EPS će odobravati i vanredni popust od 30 odsto za februar, koji mogu da koriste sva domaćinstava koja u februaru potroše 15 odsto manje struje u odnosu na januarsku potrošnju, uz uslov da nemaju dugovanja i da račun za februar plate na vreme, istakao je direktor sektora za tarifne kupce Milan Mirosavljević.

(Tanjug)