Povučena inicijativa za uvođenje jedinstvene cene struje

Predlog osnivanja novog zavisnog preduzeća koje bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije, povučen je juče na inicijativu Ministarstva energetike

V. d. direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Aleksandar Obradović povukao je sa dnevnog reda sednice Upravnog odbora EPS predlog osnivanja novog zavisnog preduzeća koje bi omogućilo uvođenje jedinstvene cene za troškove distribucije električne energije na celoj teritoriji Srbije, saopštio je danas EPS.

Taj predlog je podrazumevao formiranje jednog Operatora distributivnog sistema (ODS), a povučen je juče na inicijativu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, navedeno je u saopštenju.

- Osnivanje ovog novog zavisnog privrednog društva je jedini način, koji je u nadležnosti EPS-a, da svi kupci koji od 1. januara 2014. godine izlaze na tržište električne energije u Srbiji imaju iste uslove za pristup distributivnoj mreži (mrežarina) i da se spreči neravnomerna raspodela troškova između pojedinih regiona Srbije - navodi se u saopštenju.

Oni su podsetili da je Obradović i ranije u nekoliko navrata pokušavao da ovu odluku uvrsti u dnevni red sednice UO EPS-a, ali je svaki put predlog odbijen.

Posle ovog postupka v.d. direktora Obradovića, izvesno je da će sadašnjih pet privrednih društava za distribuciju električne energije nastaviti da obavljaju funkciju pet operatora distributivnog sistema (ODS), umesto samo jednog novoosnovanog preduzeća.

(Telegraf.rs)