KO JE DOBIO SRPSKO ORDENJE? Među laureatima Đoković, Putin, Lukašenko, Čavez

Odlikovanja Republike Srbije od 2009. godine poneli su mnogi političari, predsednici država, sportisti, novinari, a jedini dobitnik Karađorđeve zvezde je najbolji srpski teniser

KOGA JE SVE SRBIJA ODLIKOVALA? Republika Srbija od 2006. do 2009. godine nije imala svoja odlikovanja, a od donošenja "Zakona o odlikovanjima Republike Srbije" pa do danas najveće počasti države dobijali su istaknuti sportisti, političari, književnici, novinari, među kojima su Novak Đoković, Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko, Sergej Šojgu, a neka od njih dodeljivana su i posthumno kao što je dodeljen orden Ugu Čavezu.

"Zakon o odlikovanjima Republike Srbije", koji je donet 26. oktobra 2009. a dopunjen 26. maja 2010. godine, odlikovanja Republike Srbije deli u tri grupe - ordene, medalje i spomenice. Ordeni i medalje predstavljaju stalna odlikovanja i imaju svoja posebna pravila - "statute", dok se spomenice dodeljuju radi obeležavanja događaja od velikog značaja. Odlikovanja ustanovljena ovim zakonom nastala su po uzoru na odlikovanja Kraljevine Srbije.

* ORDEN ZASLUGA ZA ODBRANU I BEZBEDNOST:

Autor idejnog rešenja Ordena zasluga za odbranu i bezbednost je akademski vajar Nikola Vukosavljević, redovni profesor Akademije likovanih umetnosti u Beogradu na predmetu Vajanje. Orden se dodeljuje ukazom predsednika Republike Srbije, obično povodom Dana državnosti Republike Srbije. Dodeljuje se za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti. Orden zasluga za odbranu i bezbednost ima tri stepena.

(D. Z.)