LEPE VESTI: Anita Balaž sutra putuje u Beč na ugradnju srčane pumpe

- O trošku fonda biće urađena ugradnja pumpe i dobili smo mogućnost da ostane mesec dana u Beču na oporavku. Po preporuci lekara to se može u produžiti - naglasila je Anitina mama

Dvanaestogodišnja Anita Balaž, koja čeka na transplantaciju srca, sutra putuje u Beč gde će joj na AKH klinici biti ugrađena mehanička srčana pumpa.

Anita je prvi pacijent iz Srbije koji čeka na transplantaciju srca i čije lečenje će u potpunosti snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje, dok su do sada za lečenje dece koja čekaju na transplantaciju srca roditelji sami prikupljali novac u humanitarnim akcijama.

- Lekari su mi objasnili da se mehanička pumpa ugrađuje kako bi se smanjio pritisak na pluća, kako bi se pluća spasila. Ukoliko posle ugradnje pumpe opadne pritisak, neće morati da se radi transplantacija pluća, već samo srca - rekla je Ksenija Balaž.

Sa Anitom u Beč kao pratnja, osim majke, putuje i njen lekar dr Vladislav Vukomanović iz Instituta za majku i dete, kako bi bio neposredno upoznat sa tokom lečenja obolele devojčice.

(Telegraf.rs / Tanjug)