Za isticanje trobojke u CG kazna do 20.000 evra!

Slobodno korišćenje nacionalnih obeležja za sve nacionalne zajednice, osim crnogorske, biće zabranjeno novim zakonom o upotrebi i javnom isticanju simbola. Kazne od 2.000 do 20.000 evra

Sve nacionalne zajednice, osim Crnogoraca, više neće moći da svoja nacionalna obeležja koriste slobodno i bez ikakvih zakonskih ograničenja. Isticanje zastava na svadbama i sportskim događajima biće zabranjeno po novom zakonu o upotrebi i javnom isticanju simbola.

Javna rasprava koju je pokrenulo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore je završena, a Albanci su naglasili da smatraju da se radi o diskriminaciji. U državnim organima, obrazovnim ustanovama i lokalnim samoupravama u kojima je neka nacionalna zajednica autohtona, nacionalni simboli bi trebali da se zadrže.

Ovim pravilima moraće da se povinuju sve nacionalne zajednice, pa i Srbi koji čine 32 odsto stanovništva.

- Proteklih sedam godina bili smo svedoci euforične upotrebe crnogorskih simbola. Treba proći crnogorskim gradovima i videti te zastave koje su napravljene od jeftinog kineskog materijala, crvenih krpa, koje godinama vise po jarbolima očerupane od vetra. Iako se one nalaze ispred zgrada lokalnih samouprava i državnih institucija za državnu administraciju nema sankcija - kaže dr Aleksić.

(Telegraf.rs / Izvor: Novosti)