OMRAŽEN, ALI I OBOŽAVAN: Sve što niste znali o Pablu Eskobaru (FOTO)

Bio je vođa najmoćnijeg narko-kartela, kokainski kralj i najozloglašeniji kriminalac u istoriji. Ali postoji manje poznata strana njegove ličnosti, svetlija od onih koji su ga ubili

Rođen je kao siromah u faveli, a u faveli je kao milijarder i umro dan nakon što je proslavio svoj 44. rođendan. Za života bio je hodajući mit, čovek podjednako obožavan koliko i omražen. Nijedan drugi narko-trafikante nije ni pre ni posle njega dostigao taj nivo popularnosti i legendarnosti kao on, niti su i za jednim drugim plakali milioni obespravljenih.

Pablo Eskobar je bio tvorac i vođa najmoćnijeg narko-kartela u istoriji, a lov na njega koji je rezultirao njegovim ubistvom pre tačno 20 godina bio je medijski događaj par ekselans, što samo svedoči o statusu koji je imao u svetskim okvirima.

Ocrnjen je u istoriji kao čovek koji je svojom drogom ubijao i uništavao milione ne bi li mogao da zgrće i do tri milijarde dolara godišnje, dok su njegova dobročinstva zaboravljena.

Dok su bogati i moćni slavili, otvarali šampanjce i pakovanja kavijara, milioni sa kojima je podelio svoje bogatstvo su plakali i urlikali, a od njihove bolne cike i vriske tresao se Medeljin. Na njegovu sahranu došle su stotine hiljada, da odaju počast i isprate svog dobrotvora koji im je unapredio živote u svakom mogućem smislu. Nikada ga nisu zaboravili, a čak se i dan-danas mole za njegovu dušu.

- Kada je šef umro, zemlja se zatresla, a vetar je urlao "Pablo Eskobar" - kaže Fransisko Maturana, trener Atletiko Nasionala iz 1989. godine.

I zaista, koliki-toliki red koji je do tog trenutka vladao u glavnom gradu Eskobarove imperije prestao je da postoji, a svako je postao lovina.

Mir u Medeljinu je otišao u grob zajedno sa svojim tvorcem.

(V. V.)